Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας που συνεδρίασαν χθες βράδυ στο Βερολίνο ζήτησαν τη «διακοπή των εχθροπραξιών» στην ανατολική Ουκρανία όπου όλο και σφοδρότερες μάχες μαίνονται μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού.

«Οι υπουργοί καλούν όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αποσύρουν τα βαρέα όπλα σύμφωνα με τη γραμμή επαφής» που ορίζεται από τις συμφωνίες του Μινσκ, τονίζει η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της τέταρτης συνάντησής τους στο Βερολίνο υπό αυτό το σχήμα που λέγεται Νορμανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα σας πω ότι επιτύχαμε εδώ την καθοριστική πρόοδο, αλλά πιστεύω ότι υπήρξε σήμερα αξιοσημείωτη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ στο τέλος των συνομιλιών που διήρκησαν περισσότερο από τρεις ώρες.

«Συμφωνήσαμε για τη γραμμή επαφής» (ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις του Κιέβου και οι αυτονομιστές), πρόσθεσε αναγνωρίζοντας ότι στο εξής θα πρέπει να φανεί η εφαρμογή στην πράξη της συμφωνίας αυτής επί του πεδίου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Ρωσία να ασκήσει την επιρροή της επί των ουκρανών αυτονομιστών.

Η συνάντηση του Βερολίνου διεξήχθη ενώ η στρατιωτική και διπλωματική ένταση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έχει κλιμακωθεί σε πρωτοφανές σημείο από το περασμένο καλοκαίρι. Μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε δηλώσει ότι «περισσότεροι από 9.000 στρατιώτες της Ομοσπονδίας της Ρωσίας» βρίσκονταν στη χώρα του «με περισσότερα από 500 άρματα μάχης, τμήματα βαρέος πυροβολικού και οχήματα μεταφοράς προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανατολική Ουκρανία σφοδρές μάχες μαίνονταν τις τελευταίες ημέρες.

«Η συνάντηση αυτή δεν διευθέτησε όλα τα προβλήματα αλλά επέτρεψε να υπάρξει μια συμφωνία για την αποχώρηση των βαρέων όπλων από τη μια και την άλλη πλευρά της γραμμής επαφής που συμφωνήθηκε στο Μινσκ στις 19 Σεπτεμβρίου. Η τριμερής ομάδα επαφής θα συνεδριάσει εντός των προσεχών ημερών με θέμα την εφαρμογή της αποχώρησης αυτής», εξέφρασε με ικανοποίηση ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. «Οι υπουργοί θα ενημερώσουν αργότερα σε συνάρτηση με την τήρηση του μέτρου αυτού και της κατάπαυσης του πυρός για την ενδεχόμενη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της Αστάνα», πρόσθεσε.

Στην τελευταία συνάντησή τους στο Βερολίνο στις 12 Ιανουαρίου, οι τέσσερις υπουργοί είχαν αναβάλει επ΄ αόριστον μια σύνοδο κορυφής, που είχε προταθεί για τις 15 Ιανουαρίου στην Αστάνα (Καζακστάν) μεταξύ των προέδρων της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, υπό την αιγίδα του γάλλου ομολόγου τους Φρανσουά Ολάντ και της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Στο Βερολίνο, υπάρχει η ελπίδα ότι το υπέρογκο κόστος του πολέμου τόσο για το Κίεβο όσο και για τη Μόσχα θα δώσει μια νέα ευκαιρία στη διπλωματία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Πρόοδος στις συνομιλίες για την Ουκρανία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης