Yπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κλίνουν όλο και περισσότεροι Βέλγοι, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας (57%), σύμφωνα με έρευνα της Ipsos για το RTL INFO και για την εφημερίδα «Le Soir». Όσον αφορά στους Γαλλόφωνους, κατά την προηγούμενη έρευνα τον Μάρτιο μόνο το ένα τρίτο των κατοίκων του νότου ήταν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την Covid. Τώρα το ποσοστό πλησιάζει τους μισούς από τους ερωτηθέντες (49% στις Βρυξέλλες, 44% στη Βαλλονία).

Επιπλέον δύο στους τρεις Βέλγους είναι υπέρ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού CΟVID. Η άποψη των Βέλγων (ειδικά των Γαλλόφωνων) φαίνεται συνεπώς να αλλάζει, ταυτόχρονα με την άποψη για τον εμβολιασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο το 55% τάσσεται κατά του να παρουσιάσει το πιστοποιητικό πριν μπει σε ένα εστιατόριο, ενώ το 69% λέει «όχι» για τη χρήση του στα κομμωτήρια. Από την άλλη πλευρά, υπέρ της χρήσης του πιστοποιητικού με την ευκαιρία μιας μεγάλης γιορτής, όπως ένας γάμος ή ένα φεστιβάλ, κλίνει το 65% και στο 59% ανέρχεται το θετικό ποσοστό, όταν πρόκειται για μια εσωτερική αθλητική ή πολιτιστική εκδήλωση.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των νέων και των παιδιών από την ηλικία των 12 ετών, περισσότερο φαίνεται να έχουν πειστεί οι Φλαμανδοί με 62%, ενώ οι Γαλλόφωνοι εμφανίζονται μοιρασμένοι: περίπου 45% ναι, 31% όχι.

Παράλληλα, τα τρία τέταρτα των Βέλγων (74%) εκτιμούν ότι τα τεστ PCR πρέπει να γίνονται δωρεάν. Τέλος η πλειοψηφία των πολιτών φοβάται ένα τέταρτο κύμα μόλυνσης σε ποσοστό 55%, παρά τα εμβόλια. Οι Φλαμανδοί είναι λίγο πιο απαισιόδοξοι από τους Γαλλόφωνους στο θέμα. Εκτός από τις Βρυξέλλες, υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που λένε ότι δεν θα πάνε διακοπές αυτό το καλοκαίρι σε ποσοστό το 47%, από όσους λένε ότι θα πάνε (34%). Περίπου 1 στους 5 Βέλγους δεν ξέρουν ακόμη τι θα κάνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πλειοψηφία, όσοι δεν θα φύγουν το δικαιολογούν για οικονομικούς λόγους: 3 στους 10 Γαλλόφωνους πιστεύουν ότι δεν έχουν πλέον τα μέσα να φύγουν. Μεταξύ των άλλων επιφυλάξεων, οι Φλαμανδοί επισημαίνουν περισσότερο τον κίνδυνο πρόληψης της νόσου ή τον κίνδυνο ενός τέταρτου κύματος, ενώ η Βαλλονία αναφέρεται στον κίνδυνο περιορισμών που ισχύουν στην περιοχή των διακοπών.

Ανάμεσα σε όσους επιθυμούν να κάνουν διακοπές, τα 2/3 επιλέγουν στο εξωτερικό και όχι σε βελγικούς προορισμούς. Στην έρευνα συμμετείχαν 2.517 ερωτηθέντες (532 στις Βρυξέλλες, 992 στη Βαλλονία και 1.002 στη Φλάνδρα), σε αντιπροσωπευτικό δείγμα Βέλγων ηλικίας 18 ετών και άνω, ενώ η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 25 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2021. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης