Το Βέλγιο είναι έτοιμο να απευθυνθεί στο στρατό για να ενισχύσει την ασφάλειά του, καθώς οι στρατιωτικοί δεν συμμετέχουν μέχρι τώρα στην τήρηση της τάξης στη χώρα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, την επομένη μιας ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.

«Ο στρατός θα είναι διαθέσιμος για να ενισχύσει το επίπεδο της ασφάλειάς μας», δήλωσε ο βέλγος πρωθυπουργός έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία υιοθετήθηκαν δώδεκα μέτρα για τη βελτίωση του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα μπορεί να απευθύνεται στο στρατό όταν το επίπεδο συναγερμού φθάνει στο 3, σε μια κλίμακα που αριθμεί 4 επίπεδα, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν. Κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά μετά το κύμα των επιθέσεων των Μαχόμενων Κομμουνιστικών Πυρήνων (CCC) στη δεκαετία του 1980.

Η κυβέρνηση αποφάσισε το βράδυ της Παρασκευής να αυξήσει στο 3 το επίπεδο συναγερμού στο σύνολο της επικράτειας, παρόλο που «δεν υπάρχει ακριβής και συγκεκριμένη απειλή για επίθεση», υπογράμμισε ο Μισέλ. «Ένας λόχος 150 ανδρών βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αναπτυχθεί σε μέρη» που θα καθορισθούν από τις αρχές, δήλωσε ο Γιαμπόν.

«Πρόκειται για αλεξιπτωτιστές κομάντος, οι οποίοι θα μπορούν συνεπώς να φέρουν τα όπλα τους», διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας Στίβεν Φάντεπουτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμισε πως η ανάπτυξη αυτή μπορεί να γίνει γρήγορα, δηλαδή «απόψε ή αύριο», και για μια περίοδο «προσωρινή», η οποία θα διαρκέσει «όσο η κυβέρνηση το θεωρεί απαραίτητο». Ανάμεσα στα άλλα μέτρα, που προετοιμάζονται εδώ και μήνες, αλλά η υιοθέτησή τους επιταχύνθηκε μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, περιλαμβάνονται η δημιουργία ειδικών πτερύγων σε δύο φυλακές, η μία στη Φλάνδρα και η άλλη στη γαλλόφωνη πλευρά, για να «απομονώνονται» οι ριζοσπαστικοποιημένοι κατάδικοι και να εμποδίζονται να επηρεάζουν τους άλλους κρατουμένους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης