Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Καταλωνίας κατάφερε μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 18 Αυγούστου να ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο της έρευνας για τον εντοπισμό του πυρήνα τρομοκρατών που πραγματοποίησε το δολοφονικό χτύπημα στο κέντρο της Βαρκελώνης. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για νεαρά άτομα από 17 έως 34 ετών που σχεδόν όλα έχουν μαροκινή καταγωγή.

Η αστυνομία δεν διέθετε στοιχεία που να συνδέουν τα νεαρά αυτά άτομα με το διεθνές κύκλωμα τζιχαντιστών, ούτε με το Ισλαμικό Κράτος. Κανένα από αυτά δεν έχει ταξιδέψει στη Συρία ή το Ιράκ. Παρόλα αυτά τα αρχεία της ισπανικής δικαιοσύνης καταδεικνύουν πως στην πλειοψηφία τους τα νεαρά αυτά άτομα είχαν εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη σε πολύ χαμηλό, όμως, επίπεδο παραβατικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βίντεο-ντοκούμεντο με την πορεία του μοιραίου βαν:

Πέντε μέλη του δωδεκαμελούς πυρήνα σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση τους με την αντιτρομοκρατική στην πόλη Καμπρίλς, ενώ άλλα τέσσερα έχουν συλληφθεί. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι δύο άτομα βρήκαν τον θάνατο σε έκρηξη πυροδοτικού μηχανισμού σε αποθήκη στην πόλη Αλκανάρ, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, την Τετάρτη που μας πέρασε. Η αποθήκη ήταν γεμάτη με μπουκάλες βουτανίου. Εκτιμάται από την αστυνομία ότι τα υπολλείμματα των δύο διαφορετικών ατόμων που βρέθηκαν στον τόπο της έκρηξης, πιθανότατα ανήκουν σε δύο μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα. Σε αυτή την αποθήκη θα πρέπει να είχαν καταστραφεί τα εκρηκτικά και οι μηχανισμοί που είχαν στη διάθεσή τους οι τρομοκράτες για να τα χρησιμοποιήσουν συμπληρωματικά στη μεγάλη επίθεση της Βαρκελώνης, την Πέμπτη, δηλαδή 24 ώρες μετά. 

Εκτιμάται ότι η έκρηξη αυτή οφείλεται σε λάθος χειρισμό κατά την επεξεργασία της συνδεσμολογίας των εκρηκτικών μηχανισμών από τους τρομοκράτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αστυνομίας, θα πρέπει 11 μέλη του δωδεκαμελούς πυρήνα είτε να έχουν σκοτωθεί, είτε να έχουν συλληφθεί. Μένει λοιπόν ένα μέλος της κλειστής οργάνωσης, το οποίο διαφεύγειΈνα μεγάλο τμήμα του δωδεκαμελούς πυρήνα είναι κάτοικοι μιας μικρής κωμόπολης στα Πυρηναία, πολύ κοντά στα γαλλικά σύνορα, που ονομάζεται Ριπόλλ. Πρόκειται για τρία άτομα μαροκινής καταγωγής, 17,18 και 24 ετών, που σκοτώθηκαν στην πόλη Καμπρίλς. Από τα 4 άτομα που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για το χτύπημα στη Βαρκελώνη, τρεις είναι μαροκινής καταγωγής και ένας Ισπανός, ο οποίος όμως γεννήθηκε στη Μελίλα, δηλαδή στο ισπανικό έδαφος του βορείου Μαρόκου. Και οι 4 είναι από 21 έως 34 ετών. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αστυνομίας, θα πρέπει 11 μέλη του δωδεκαμελούς πυρήνα είτε να έχουν σκοτωθεί, είτε να έχουν συλληφθεί. Μένει λοιπόν ένα μέλος της κλειστής οργάνωσης, το οποίο διαφεύγει. Πρόκειται για τον οδηγό του βαν, για τον εντοπισμό του οποίου έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό σε όλη την Ισπανία, αλλά και τη Γαλλία. 

Ο Younes Abouyaaqoub, 22 ετών, καταζητείται από την αστυνομία ως ο οδηγός του βαν

Μεγάλη σύγχυση κατά την αστυνομία προκάλεσαν οι πληροφορίες που σωρηδόν μεταδίδονταν από τα ΜΜΕ, αμέσως μετά το χτύπημα στη Βαρκελώνη. Οι «αυτόνομες» έρευνες των δημοσιογράφων επί του πεδίου, έκαναν μάλλον περισσότερο κακό παρά καλό, διότι προκάλεσαν κομφούζιο στο πολύπλευρο μέτωπο που είχε δημιουργηθεί για τον εντοπισμό των τρομοκρατών μεταξύ Βαρκελώνης, Καμπρίλς και Βικ, όπου το βράδυ της Πέμπτης παρατηρήθηκε η συνεχής κινητικότητα του δωδεκαμελούς πυρήνα. Αυτά τουλάχιστον καταθέτει η αστυνομία.

Βίντεο-ντοκουμέντο με την εξουδετέρωση του ενός δράστη:

Οι ειδικοί αναλυτές του αντιτρομοκρατικού τομέα της Ισπανίας προσπαθούν να εξηγήσουν τον λόγο για τον οποίο 13 χρόνια μετά η Τζιχάντ στόχευσε και πάλι την Ισπανία. Είναι δυσεξήγητο αυτό το συμβάν. Η Ισπανία δεν μετέχει, ενεργά τουλάχιστον, στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία, το Ιράκ και η Λιβύη. Παρόλα αυτά και μετά την εμφύλια σύρραξη στην Αλγερία, κατά τη δεκαετία 1990-2000, βρήκαν καταφύγιο στην Ισπανία πολλοί πυρήνες της Τζιχάντ, προερχόμενοι από την αλγερινή επικράτεια. Οι ειδικοί θεωρούν πως ο δωδεκαμελής αυτός πυρήνας ανήκει στη δεύτερη γενιά τζιχαντιστών που προέρχονται από την Αλγερία. Η «επιστράτευση» νέων μελών εκ μέρους της Τζιχάντ στην Ισπανία, κατά τους ειδικούς, πραγματοποιείται κυρίως στις φυλακές, με στόχο πολύ νέα παιδιά που βρίσκονται εκεί για μικρό χρονικό διάστημα, και που κατηγορούνται συνήθως για πολύ ελαφρά παραπτώματα. 

Οι νεκροί τρομοκράτες

Υπενθυμίζεται πάντως πως τόσο όσον αφορά στον ISIS όσο και τους τζιχαντιστικούς πυρήνες που προέρχονται από την Αλγερία, το θέμα της Ανδαλουσίας αποτελεί προτεραιότητα. Κατά το δόγμα των τζιχαντιστών, οι al andalus αποτελεί επικράτεια του ευρύτερου αραβικού έθνους. Σημειώνεται ότι πολύ πρόσφατα, κατά τη διάρκεια μιας εκτέλεσης ομήρων στη Συρία, ακούστηκε μέλος του Ισλαμικού Κράτους να κραυγάζει «η Al Andalus δεν ανήκει στην Ισπανία ή την Πορτογαλία, αλλά στο αραβικό έθνος». Για την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο αραβικό βασίλειο της Ανδαλουσίας, η Γρανάδα, έπεσε στα χέρια των ισπανών βασιλέων (η περίφημη ιστορία Ελ Σιντ) το 1492. 

Τα θύματα της Βαρκελώνης ανήκουν σε πάνω από 30 εθνικότητες 

Είναι πρωτοφανές και δεν έχει συμβεί ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν σε τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη, τα θύματα του χτυπήματος στη Βαρκελώνη, νεκροί και τραυματίες, ανήκουν, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σε 34 ταυτοποιημένες εθνικότητες, μεταξύ των οποίων και πολλές αραβικές. Οι τζιχαντιστές δηλαδή, στόχευσαν την ίδια την καρδιά του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της Ευρώπης, που είναι η Βαρκελώνη. Η πόλη αυτή, εδώ και δεκαετίες, αποτελεί επίκεντρο της τουριστικής βιομηχανίας, δεδομένου μάλιστα ότι η Ισπανία είναι ο δεύτερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως.

Η επιλογή αυτή δεν μπορεί παρά να αποτελεί προϊόν στρατηγικής μεταστροφής του σχεδιασμού της διεθνούς Τζιχάντ. Αυτό το στοιχείο τρομοκρατεί περισσότερο από όλα τους ειδικούς αναλυτές σε θέματα τρομοκρατίας, διότι σημαίνει πως κέντρα παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος με μεγάλη πυκνότητα επισκεπτών, μπορεί να αποτελέσουν στο μέλλον στόχους των τζιχαντιστών. Ως γνωστόν τα περισσότερα από αυτά τα κέντρα βρίσκονται διάσπαρτα στη Μεσόγειο, από τη Μαγιόρκα και τη Γρανάδα, μέχρι το Αιγαίο, περνώντας βεβαίως από τα μεγάλα τουριστικά κέντρα της Ιταλίας.  

Από τη βίαιη συγκέντρωση μουσουλμάνων στην Αθήνα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2012

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης