Σε 25 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε την Πέμπτη ο Viktor Bout για λαθρεμπόριο όπλων από ομοσπονδιακό δικαστήριο των Η.Π.Α., μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Γνωστός και ως «έμπορος του θανάτου» ενέπνευσε με τη δράση του τον ρόλο που ενσάρκωσε ο Nicolas Cage στην ταινία «Lord of War» (Κυρίαρχος του Παιχνιδιού, 2005). Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων με έντονη παρουσία σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ν. Αμερικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος πάντως επανέλαβε εκ νέου στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας πως είναι αθώος, κατηγορώντας τις αμερικανικές Αρχές για σκευωρία. Ενδεικτικό είναι πως την ώρα που ο δικαστής διάβαζε την ετυμηγορία ο 45χρονος άνδρας σηκώθηκε όρθιος και φώναξε «είναι ψέμα».

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Ρωσίας» είχε ξεκαθαρίσει πως αποτελεί ένα «πληγωμένο ελάφι», το οποίο διώκεται άδικα. «Οι Η.Π.Α. δε χρειάζεται να βρεθούν αντιμέτωπες με επικίνδυνες καταστάσεις και να πολεμήσουν τους εμπόρους όπλων. Βρίσκουν ένα εύκολο θύμα, δημιουργούν μια μικρή ιστορία και αφού σιγουρευτούν πως δε θα λογοδοτήσουν σε κανέναν για τις πράξεις τους, προχωρούν τη διαδικασία», είχε πει.

«Είμαι ένα είδος τροπαίου γι αυτούς. Είμαι σαν ένα πληγωμένο ελάφι το οποίο σκότωσαν και πλέον θέλουν να το τραβήξουν μια φωτογραφία. Θέλουν να με οδηγήσουν στην κουζίνα και αφού φωνάξουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να πουν: Ωωωω, πιάσαμε ένα ελάφι», πρόσθεσε.

Ο 45χρονος είχε συλληφθεί το 2008 στην Ταϊλάνδη την ώρα που ετοιμαζόταν να πουλήσει όπλα στις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (Farc).

Ο πρώην αξιωματικός του ρωσικού στρατού είχε κριθεί ένοχος στις 2 Νοεμβρίου για όλες τις κατηγορίες οι οποίες τον βάρυναν. Μεταξύ άλλων εκτιμάται πως χρησιμοποιούσε ένα στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου για να μεταφέρει και να πωλεί όπλα στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στη Μέση Ανατολή.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Στις 28 Μαρτίου η ποινή για τον «Έμπορο του θανάτου», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012, 07:17

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης