Βανουάτου: Αυξάνονται οι ανησυχίες για τη διανομή τροφίμων στις πληγείσες περιοχές

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015, 05:49
Βανουάτου: Αυξάνονται οι ανησυχίες για τη διανομή τροφίμων στις πληγείσες περιοχές
Διεθνείς οργανισμοί αρωγής απηύθυναν εκκλήσεις για την παροχή βοήθειας στο Βανουάτου, το οποίο χτυπήθηκε από έναν ισχυρότατο κυκλώνα που άφησε πίσω του νεκρούς και μεγάλες καταστροφές. Ο κυκλώνας, κατηγορίας 5, έπληξε τα δύο τρίτα του νησιωτικού έθνους, ενώ κατέστρεψε καλλιέργειες και αλιευτικά σκάφη, αυξάνοντας τον κίνδυνο πείνας και εκδήλωσης ασθενειών.

Κάτοικοι του νησιού Τάνα είπαν ότι τα τρόφιμα και βασικές προμήθειες λιγοστεύουν επικίνδυνα, ενώ οι ομάδες διάσωσης εξακολουθούν να δίνουν μάχη προκειμένου να φτάσουν σε απομακρυσμένα νησιά που έχουν πληγεί σημαντικά από το πέρασμα του κυκλώνα.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια και την ευημερία πολλών κοινοτήτων που επλήγησαν από τον κυκλώνα, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο με βάρκες», δήλωσε η Ορέλια Μπάλπε, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή. «Για ένα μικρό έθνος όπως το Βαναουάτου, αυτό αποτελεί μια τεράστια καταστροφή και απαιτείται διεθνής ανταπόκριση», πρόσθεσε.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις χερσαίες υπηρεσίες αρωγής προκειμένου να βοηθήσει στη διανομή τροφίμων, αφού οι καλλιέργειες μπανάνας και καρύδας καταστράφηκαν, ζώα σκοτώθηκαν και βάρκες και αλιευτικά βυθίστηκαν.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015, 05:57