Ανταπόκριση από Στρασβούργο Νίκος Ρούσσης

Με σημερινή, κοινή τους, ανακοίνωση το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, παροτρύνουν τα κράτη μέλη, να επιστρατεύσουν, στην μάχη κατά του κοροναϊού, επαγγελματίες υγείας που, όπως υποστηρίζουν, βρίσκονται μεταξύ των προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται, «Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά κράτη στην Ευρώπη έχουν απευθύνει έκκληση προς τους επαγγελματίες υγείας, που βρίσκονται μεταξύ των προσφύγων, να συμμετάσχουν στις εθνικές αντιδράσεις κατά του κορωνοϊού».

«Υποστηρίζουμε πλήρως τέτοιες πρωτοβουλίες και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να επεκταθούν περαιτέρω σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και πέραν αυτής», δήλωσε ο Φίλιππος Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε ολόκληρη την ήπειρο, έχουν ανταποκριθεί στην πανδημία με ανιδιοτελή αποφασιστικότητα, και όλη η διαθέσιμη βοήθεια είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρόσφυγες με αποδεδειγμένες επαγγελματικές ικανότητες είναι έτοιμοι να ενταχθούν και να συμβάλουν, εάν τους επιτρέπεται, υπό την επίβλεψη πιστοποιημένων επαγγελματιών υγείας. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να δείξουν την αλληλεγγύη τους  στις κοινότητες που τους φιλοξενούν.” είπε ο Γκράντι.

Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, υποστήριξε ότι «Υπάρχουν σήμερα πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη, με τις ικανότητες και τη σχετική εμπειρία που είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν.

 Ωστόσο, συμπλήρωσε, τα περισσότερα επαγγέλματα που σχετίζονται με την υγεία είναι αυστηρά ρυθμισμένα και οι αρμόδιες εθνικές υγειονομικές αρχές πρέπει να δώσουν τις απαραίτητες εγκρίσεις.

«Οι πρόσφυγες, οι κοινωνίες υποδοχής και οι χώρες καταγωγής τους επωφελούνται από το ευρωπαϊκό διαβατήριο προσόντων για τους πρόσφυγες (EQPR). Τα προσόντα που έχουν ήδη οι πρόσφυγες, αλλά δεν μπορούν να τεκμηριώσουν πλήρως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν», κατέληξε η Marija Pejčinović Burić.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης