Βαθιά απογοήτευση για την εκτέλεση του αλ Νιμρ εξέφρασε ο Μπαν Κι-μουν

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016, 08:00
Βαθιά απογοήτευση για την εκτέλεση του αλ Νιμρ εξέφρασε ο Μπαν Κι-μουν
Βαθιά απογοητευμένος από την εκτέλεση του εξέχοντος σιίτη μουσουλμάνου ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ και 46 άλλων προσώπων στη Σαουδική Αραβία δήλωσε το Σάββατο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε χθες τον ιερωμένο Νιμρ αλ-Νιμρ και δεκάδες μέλη της αλ-Κάιντα, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθεί επιθέσεις, είτε από σουνίτες τζιχαντιστές είτε από μειονοτικούς σιίτες. Οι εκτελέσεις προκάλεσαν θρησκευτική οργή σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Ο σεΐχης αλ-Νιμρ και μερικοί από τους άλλους φυλακισμένους που εκτελέσθηκαν είχαν καταδικασθεί έπειτα από δίκες που δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τη φύση των κατηγοριών και για την αμεροληψία της διαδικασίας» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ.

Ο Μπαν Κι-μουν είχε θέσει το ζήτημα της υπόθεσης του Νιμρ στους Σαουδάραβες ηγέτες και είχε καλέσει τη Σαουδική Αραβία να μετατρέψει όλες τις θανατικές καταδίκες που είχε επιβάλει, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Ο γενικός γραμματέας καλεί επίσης για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στις αντιδράσεις για την εκτέλεση στο σεΐχη Νιμρ και ζητεί απ' όλους τους περιφερειακούς ηγέτες να εργασθούν για να αποφύγουν την παρόξυνση των θρησκευτικών εντάσεων» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Μπαν Κι-μουν «εκφράζει τη λύπη του για τη βία που άσκησαν διαδηλωτές εναντίον της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016, 08:02