Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει στην εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου, μεγάλου βεληνεκούς, παραβιάζοντας τις διεθνείς απαγορεύσεις που της έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο στρατιωτικό τομέα, μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Johns Hopkins» ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως παρατήρησαν έντονη κινητικότητα στην περιοχή Τόνγκτσανγκ – ρι, πεδίο πυραυλικών δοκιμών στο δυτικό τμήμα της ασιατικής χώρας. Σύμφωνα με εικόνες από εμπορικό δορυφόρο, δύο μεγάλα φορτηγά φαίνεται να μεταφέρουν τα πρώτα τμήματα πυραύλου στο πεδίο δοκιμών, την ίδια στιγμή που παρατηρούνται διαφορές στην κατεύθυνση ενός γερανού που χρησιμοποιείται στη συναρμολόγηση πυραύλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλύοντας τα στοιχεία αυτά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η Β. Κορέα θα είναι ικανή να προχωρήσει σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου όχι νωρίτερα από τις 6 Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια συνδέεται άμεσα με τις προεδρικές εκλογές στη Ν. Κορέα (19 Δεκεμβρίου), όπου το ενδιαφέρον των συζητήσεων ανάμεσα στους υποψήφιους είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της γειτονικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το συγκεκριμένο σημείο η Πιονγκγιάνγκ είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Απρίλιο την εκτόξευση πυραύλου ο οποίος ύστερα από ένα περίπου λεπτό κατέληξε σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νότιας Κορέας και Κίνας. Παρόλο που η Β. Κορέα είχε ισχυριστεί πως ο «Unha-3» θα μετέφερε έναν μετεωρολογικό δορυφόρο στο Διάστημα, αυτή η ενέργεια προκάλεσε την οργή της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας, με τις Η.Π.Α. να εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για τις κινήσεις του ηγέτη της χώρας, Kim Jong-un, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά τον θάνατο από καρδιακή προσβολή του πατέρα του, Kim Jong-il (Δεκέμβριος 2011). Εκείνες τις ημέρες η ασιατική χώρα γιόρταζε τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, Kim Il-sung.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Β. Κορέα: Αποτυχημένη η απόπειρα εκτόξευσης του πυραύλου, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012, 02:04

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης