Τουλάχιστον 13 αστυνομικοί τραυματίστηκαν τη Δευτέρα στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων ανάμεσα σε Καθολικούς και Προτεστάντες στη Β. Ιρλανδία.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, οι συγκρούσεις εντάσσονται στη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των δύο διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων για το ποια από τις δύο διατηρεί το δικαίωμα να κάνει παρέλαση στο κέντρο της πρωτεύουσας, Μπέλφαστ. Εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι τρεις αστυνομικοί μεταφέρθηκαν με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο. Εικόνες από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας να κάνουν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση προκειμένου να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα Καθολικών επιχείρησε να παρελάσει μέσα από μια συνοικία της πόλης όπου κυριαρχούν οι Προτεστάντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τη δεύτερη ημέρα συγκρούσεων που ξεσπούν στην πρωτεύουσα της Β. Ιρλανδίας. Την Κυριακή ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας έδωσαν μάχη για περισσότερες από 10 ώρες προκειμένου να επαναφέρουν την ηρεμία στο κέντρο της πόλης, με 47 αστυνομικούς να τραυματίζονται και έναν 17χρονο να οδηγείται στο κρατητήριο. Τα επεισόδια άρχισαν όταν μια ομάδα Προτεσταντών έκανε παρέλαση με τη συνοδεία μουσικής μπροστά από καθολική Εκκλησία, αψηφώντας τη σχετική απαγόρευση των τοπικών αρχών.

Περίπου 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια ενός αιματηρού κύκλου βίας ανάμεσα σε Καθολικούς και Προτεστάντες, ο οποίος κράτησε τρεις δεκαετίες και τερματίστηκε με την ειρηνευτική συμφωνία του 1998. Από τότε τα επεισόδια στη Β. Ιρλανδία έχουν μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο, τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται μια αύξηση της έντασης ανάμεσα στις δύο αντίπαλες θρησκευτικές ομάδες κυρίως λόγω των παραδοσιακών παρελάσεων που επιχειρούν να διοργανώνουν οι Προτεστάντες, προκαλώντας την οργή των Καθολικών.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Ιρλανδία: 47 τραυματίες αστυνομικοί σε συγκρούσεις, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012, 17:41

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης