Η Unicef ζήτησε σήμερα από τις Αρχές του Λιβάνου να λάβουν έκτακτα μέτρα για να προστατεύσουν τα παιδιά στη χώρα αυτή, που έχει βυθιστεί σε οικονομική και πολιτική κρίση.

Οι Λιβανέζοι, σχεδόν το 80% των οποίων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, μάχονται καθημερινά για να επιβιώσουν με περιορισμένα έσοδα, συνεχείς διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα -ανάμεσά τους και σε καύσιμα- και υψηλό πληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι απαραίτητο να αναληφθεί άμεση δράση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανένα παιδί δεν θα υποφέρει από την πείνα, δεν θα αρρωστήσει ή δεν θα αναγκαστεί να εργαστεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γιούκιε Μοκούο, εκπρόσωπος της Unicef στον Λίβανο.

Από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο η Unicef παρακολούθησε την κατάσταση περισσότερων από 800 οικογενειών και παρατήρησε ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους επιδεινώθηκαν με δραματικό τρόπο στο διάστημα αυτό.

«Το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών βρίσκεται σε κίνδυνο», επισήμανε η Unicef στην πιο πρόσφατη έκθεσή της. Σύμφωνα με αυτήν, τον Οκτώβριο το 53% των οικογενειών είχαν τουλάχιστον ένα παιδί το οποίο στερείτο ένα γεύμα, έναντι 37% τον Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ποσοστό των οικογενειών (…) που έστειλαν τα παιδιά τους να εργαστούν πέρασε από το 9% στο 12%», πρόσθεσε η Υπηρεσία του ΟΗΕ. Περίπου το 34% των παιδιών που είχαν ανάγκη από βασικές υπηρεσίες περίθαλψης τον Οκτώβριο δεν κατάφερε να τις λάβει, έναντι ποσοστού 28% τον Απρίλιο.

«Η ζωή είναι πολύ δύσκολη και γίνεται πιο δύσκολη καθημερινά», δηλώνει η Χανάν, μια 29χρονη μητέρα, την οποία επικαλείται στην έκθεσή της η Unicef. «Σήμερα τα τέσσερα παιδιά μου έφυγαν για το σχολείο χωρίς να έχουν φάει τίποτα (…) Σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω και το μόνο που με σταμάτησε να το κάνω είναι τα παιδιά μου. Πονάω για αυτά», προσθέτει.

Η Αμάλ, μια 15χρονη έφηβη, που μαζεύει φρούτα στον Νότιο Λίβανο, εξηγεί ότι χρειάστηκε να εργαστεί για να βοηθήσει την οικογένειά της. «Οι γονείς μου έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα. Τι θα έκαναν αν σταματούσα να εργάζομαι;», διερωτάται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης