Τα παιδιά στη Βόρεια Κορέα υποφέρουν λιγότερο από καθυστέρηση στην ανάπτυξη, ένα πρόβλημα που συνδέεται με τον χρόνιο υποσιτισμό, σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια, όμως ένα παιδί στα πέντε εξακολουθεί να επηρεάζεται, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε το Κεντρικό Γραφείο της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βόρειας Κορέας με την τεχνική υποστήριξη της Unicef σε 8.500 νοικοκυριά το 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, το εθνικό ποσοστό στην καθυστέρηση ανάπτυξης δεν έχει σταματήσει να μειώνεται τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Κορέα, πέφτοντας από το 32,4% το 2009 στο 28% το 2012 και στο 19% το 2017.

Τα νέα δεδομένα «δείχνουν μικρές βελτιώσεις, όμως και προκλήσεις που παραμένουν», διευκρίνισε η Unicef σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, η έρευνα αποκάλυψε τις «σημαντικές διαφορές» που υπάρχουν ανάμεσα στις επαρχίες. Έτσι στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ το 10% των παιδιών πλήττεται από καθυστέρηση στην ανάπτυξη, ενώ στη βόρεια επαρχία Ριανγκάνγκ, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, επηρεάζεται περίπου το 32%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι το ένα τρίτο του πόσιμου νερού που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά είναι μολυσμένο. «Η κατάσταση είναι χειρότερη στις αγροτικές περιοχές, όπου περίπου τα μισά παιδιά εξακολουθούν να εκτίθενται σε σημαντικούς κινδύνους ασθενειών και υποσιτισμού».

Στα μέσα Μαΐου ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM), ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μπίσλι ανακοίνωσε ότι η πείνα στη Βόρεια Κορέα έχει περιοριστεί σε σχέση με τη δεκαετία του 1990, όταν τη χώρα έπληξε ένας λιμός που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι ο λιμός και ο υποσιτισμός παραμένουν «προβλήματα» για τη χώρα, η οποία δεν διαθέτει παρά «15 με 20% καλλιεργήσιμων περιοχών».

Τον Μάρτιο του 2017 έκθεση που συντόνισε ο ΟΗΕ αποκάλυψε ότι 10,5 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες (το 41% του πληθυσμού) υποσιτίζονταν και ότι 18 εκατ. (το 70% του πληθυσμού) εξαρτώνται από τη διανομή δημητριακών και πατατών που κάνει το κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης