Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν σύντομα νέες φιλόδοξες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο το θερμοκηπίου, υποσχέθηκε την Τετάρτη ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα Τζον Κέρι.

“Σε μερικές εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της συνόδου μας, θα ανακοινώσουμε τη δική μας εθνικά καθορισμένη συνεισφορά (NDC) και αυτή θα είναι γενναία”, δήλωσε ο Κέρι κατά την συνεδρίαση που οργάνωσε o Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και η προεδρία της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα μειώσουμε τις εκπομπές μας, θα επιταχύνουμε πολύ, συνεπώς από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι μόνο ωραία λόγια”, διαβεβαίωσε.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη διοργάνωση συνόδου κορυφής για το περιβάλλον στις 22 Απριλίου Ημέρα της Γης.

Ο προκάτοχός του Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, αλλά ο Τζο Μπάιντεν επισημοποίησε από τον Ιανουαριο την επιστροφή της χώρας του, που είναι πρώτη οικονομία παγκοσμίως και δεύτερη πιο ρυπογόνος χώρα στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Οι ΗΠΑ επιθυμούν ειλικρινά να συνεργαστούν για να συμβάλουν στην απαραίτητη χρηματοδότηση, να στηρίξουν τεχνολογικά τη μετάβαση και να εργαστούν στο πλαίσιο εταιρικών σχέσεων σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Τζον Κέρι.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος άσκησε πίεση στις χώρες “να κάνουν πολύ περισσότερα” καθώς “εάν κοιτάξει κανείς την καμπύλη πάνω στην οποία βρισκόμαστε, οδεύουμε στην πραγματικότητα προς περισσότερους από 4 βαθμούς” υπερθέρμανσης.

“Ακόμη κι αν κάναμε όλα όσα υποσχεθήκαμε να κάνουμε στο Παρίσι, η θερμοκρασία της Γης θα αυξανόταν” εντούτοις περίπου 3,7 βαθμούς, “και δεν το κάνουμε καν”, υπενθύμισε αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015.

Η συμφωνία του Παρισιού αφήνει τα κράτη τα ορίσουν τις δικές τους δεσμεύσεις και μέτρα μείωσης των εκπομπών, αλλά τα υποχρεώνει να αναθεωρούν τακτικά τον οδικό τους χάρτη, για να συμβάλλουν στον συλλογικό στόχο: τον περιορισμό της υπερθέρμανσης κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου, και εάν είναι δυνατόν 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Τα κράτη αναμένεται να συνεδριάσουν τον Νοέμβριο στη Γλασκόβη για την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26).

Καθώς πολλές χώρες έχουν υποσχεθεί να πετύχουν την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, ο πρόεδρος της COP26 ‘Αλοκ Σάρμα κάλεσε σήμερα να “καταβληθούν τώρα πολύ περισσότερες προσπάθειες ώστε να μετατραπούν οι μακρινοί στόχοι σε άμεσες δράσεις”.

“Δεν έχουμε περιθώρια για άλλη μια δεκαετία διαβουλεύσεων” απέναντι στην προοπτική ενός “αποκαλυπτικού μέλλοντος”, επέμεινε.

Επισήμανε την ανάγκη για έξοδο από τον άνθρακα, την ανάπτυξη των οχημάτων μηδενικής εκπομπής ρύπων, τη δράση κατά της αποψίλωσης των δασών. Ζήτησε επίσης από όλες τις χώρες να δεσμευτούν για έναν κόσμο μηδενικής εκπομπής ρύπων”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης