Τζεντιλόνι: «Ο δεοντολογικός κώδικας για τις ΜΚΟ είναι βασικό στοιχείο συνολικής στρατηγικής για το μεταναστευτικό»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017, 01:25
Τζεντιλόνι: «Ο δεοντολογικός κώδικας για τις ΜΚΟ είναι βασικό στοιχείο συνολικής στρατηγικής για το μεταναστευτικό»
«Ο δεοντολογικός κώδικας για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι στοιχείο βασικής σημασίας, μιας συνολικής στρατηγικής για το μεταναστευτικό», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, στο πρώτο κανάλι της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, αναφερόμενος στον νέο επίμαχο δεοντολογικό κώδικα για τις ΜΚΟ.

«Η στρατηγική αυτή συνεργασίας, και με τις λιβυκές αρχές, σιγά σιγά παράγει αποτελέσματα. Οι μεταναστευτικές ροές, βαθμιαία, μειώνονται. Κερδίζει το κράτος και χάνουν οι διακινητές», πρόσθεσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον νέο κώδικα δράσης που επεξεργάσθηκε το υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης, και ο οποίος προβλέπει, μεταξύ των άλλων, την υποχρεωτική παρουσία ένοπλων αστυνομικών στα σκάφη των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ο κανονισμός έχει προκαλέσει τριβές και διαφωνίες και στο εσωτερικό της ίδιας της ιταλικής κυβέρνησης. Ο υπουργός μεταφορών Γκρατσιάνο Ντελρίο δήλωσε ότι «θεωρεί πως οι μετανάστες και πρόσφυγες που κινδυνεύουν πρέπει να σώζονται από το πλοίο που βρίσκεται πιο κοντά στο σημείο του ναυαγίου».

Νωρίτερα, χθες, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Λιβύη, Γκασάν Σαλάμε. «Η χώρα μας εργάζεται εδώ και καιρό για την σταθεροποίηση της Λιβύης. Εύχομαι τα Ηνωμένα Έθνη να δώσουν μια αποφασιστική ώθηση», δήλωσε σχετικά ο Τζεντιλόνι στους δημοσιογράφους.

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πιο ισχυρές λιβυκές αρχές θα αυξήσουν και την αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης των διακινητών προσφύγων και μεταναστών».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017, 01:26