Δριμεία κριτική για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ άσκησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, κατηγορώντας τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα».

Ο καθηγητής Οικονομικών και πρώην σύμβουλος Δημοκρατικών προέδρων, όπως ο Μπιλ Κλίντον, υποστήριξε ότι ο Τραμπ φέρει την ευθύνη για την περικοπή των κονδυλίων για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για τις πανδημίες. Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι απέτυχε τις τελευταίες εβδομάδες να χρησιμοποιήσει τις προεδρικές του εξουσίες για να εξασφαλίσει αναπνευστήρες για τα νοσοκομεία και ζωτικής σημασίας προστατευτικό εξοπλισμό στο υγειονομικό προσωπικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν έδινε απλώς σημασία σ’ αυτά που έλεγε η επιστήμη θα είχε ενεργήσει πολύ νωρίτερα. Και γι’ αυτόν τον λόγο μείναμε απροστάτευτοι, επειδή δεν κατανοεί την επιστήμη, δεν την κατανόησε εξαρχής. Εν συντομία, λοιπόν, τα χέρια του είναι βαμμένα με αίμα» είπε μιλώντας στην εκπομπή του CNBC «Closing Bell».

Ο Στίγκλιτς κατηγόρησε επίσης τον Τραμπ για το γεγονός, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι ο κορωνοϊός χτυπάει περισσότερο την κοινότητα των Αφροαμερικανών, ενώ αναδεικνύει τις κοινωνικές ανισότητες της χώρας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προειδοποίησε δε ότι τα τσεκ που αποστέλλει η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα φθάσουν στα χέρια εκείνων που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

«Η στήριξη θα πρέπει να επικεντρωθεί σε εκείνους που θα αντιμετωπίσουν τεράστια πίεση, ενισχύοντας το σύστημα υγείας και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να μην αλληλεπιδρούν, να κάνουν τεστ και να μην εμφανιστούν στην εργασία εάν είναι άρρωστοι» είπε ο Στίγκλιτς και πρόσθεσε: «Γι΄ αυτόν τον λόγο θα χρειαστεί να λάβουμε μεγάλα χρηματικά ποσά -ίσως να το αποκαλείτε “χρήματα από ελικόπτερο”- σε εκείνους τους ανθρώπους που θα υποστούν τεράστια πίεση». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης