Η σύγκρουση συμφέροντος για την οποία κατηγορείται ο Τσέχος πρωθυπουργός, ο δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις, επικεφαλής της κυβέρνησης και ταυτόχρονα ιδιοκτήτης πολυπλόκαμου επιχειρηματικού ομίλου, θα εξεταστεί από τη νέα Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία άρχισε να εργάζεται την 1η Ιουνίου, είπε χθες Πέμπτη εισαγγελέας της Πράγας.

Φάκελοι για την υπόθεση «στάλθηκαν στη νέα (Ευρωπαϊκή) Εισαγγελία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπόρις Χάβελ, ο εισαγγελέας της Πράγας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αρμόδια για την καταπολέμηση της απάτης, θα ελέγχει πρωτίστως την αξιοποίηση των 750 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, των κεφαλαίων που θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε πως ο διπλός ρόλος του κ. Μπάμπις, που είναι πρωθυπουργός και ιδιοκτήτης του ομίλου συμμετοχών Agrofert (αγροδιατροφικά προϊόντα, χημικά, ΜΜΕ), χάρη στον οποίο απέκτησε την τεράστια περιουσία του, πράγματι μοιάζει με σύγκρουση συμφερόντων.

Ο κ. Μπάμπις, 66 ετών, ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία, αρνείται πως διέπραξε οποιαδήποτε αξιόμεμπτη πράξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τσέχος πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως μετέφερε τον Agrofert σε δύο καταπιστεύματα για να αποφύγει κάθε σύγκρουση συμφερόντων, συμμορφούμενος σε νόμο κατά της διαφθοράς, που είχε βαπτιστεί «νόμος Μπάμπις» από αρκετούς. Ωστόσο δημόσια έγγραφα τεκμηριώνουν πως παραμένει ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ομίλου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα, τονίζοντας πως ο κ. Μπάμπις ασκεί «αποφασιστική επιρροή στα δύο καταπιστευματικά ταμεία».

«Οι εταιρείες του ομίλου δεν έπρεπε να λάβουν επιχορηγήσεις» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκρινε η Κομισιόν. Όλες οι ενισχύσεις και οι επιχορηγήσεις που τους δόθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2017, όταν ο κ. Μπάμπις μετέφερε την ιδιοκτησία του Agrofert στα καταπιστεύματα, θα πρέπει να θεωρηθούν παράτυπες, πρόσθεσε.

Στην έκθεση διατυπώθηκε επίσης η κρίση πως πρέπει να επιστραφεί το 100% των ποσών που χορηγήθηκαν στον όμιλο Agrofert μετά το 2017.

Πρόκειται για ενισχύσεις και επιχορηγήσεις 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Μπάμπις ξεπέρασε χθες πρόταση μομφής που κατέθεσε σε βάρος του η αντιπολίτευση, επικαλούμενη τη σύγκρουση συμφερόντων που του προσάπτεται και την αποτυχία της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Αλλά η πρόταση υποστηρίχθηκε από μόλις 89 βουλευτές, πολύ λιγότερους από τους 101 που απαιτούνταν για να εγκριθεί στο τσεχικό κοινοβούλιο των 200 εδρών.

Ακόμα κι αν ο Αντρέι Μπάμπις έχανε στην ψηφοφορία, ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, σύμμαχος του λαϊκιστή πρωθυπουργού, είχε ξεκαθαρίσει πως θα τον διατηρούσε στο αξίωμα ως τις εκλογές της 8ης και της 9ης Οκτωβρίου.

Χθες, τοποθετούμενος ενώπιον της τσεχικής εθνικής αντιπροσωπείας, ο κ. Μπάμπις καταφέρθηκε εναντίον της Ε.Ε.: «Κανένας ξένος δεν θα χώσει τη μύτη του εδώ πέρα» είπε προσθέτοντας: «Δεν θέλουμε να μας κυβερνάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Έκρινε ακόμα πως οι Τσέχοι δεν θέλουν ούτε «πολυπολιτισμικό “οικοφανατικό πειρατιστάν”», αναφερόμενος στο κόμμα των Πειρατών, που έχει συμμαχήσει με το κόμμα των Δημάρχων και των Ανεξάρτητων και φέρεται να οδεύει να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης