Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τσεχία κάλεσαν σήμερα τον πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις να παραιτηθεί και συμφώνησαν να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησής του μετά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο γιος του εστάλη στο εξωτερικό για να εμποδισθεί η διερεύνηση μιας υπόθεσης απάτης.

Ο Μπάμπις, ένας δισεκατομμυριούχος με επιχειρήσεις στη γεωργία, τη χημική βιομηχανία και τα μέσα ενημέρωσης, αντιμετωπίζει από καιρό κατηγορίες ότι χειραγώγησε πριν από δέκα χρόνια το ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας από τις εταιρείες του ώστε να μπορέσει να λάβει αναπτυξιακή βοήθεια 2 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη στο σκάνδαλο Stork Nest, όπως έχει γίνει γνωστό.

Έξι κόμματα της αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν πως η υπόθεση δεν μπορεί να διερευνηθεί όπως πρέπει όσο ο Μπάμπις εξακολουθεί να είναι πρωθυπουργός.

«Καλούμε τον Αντρέι Μπάμπις να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία έως ότου διερευνηθεί η υπόθεση Stork Nest. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλισθεί ότι η έρευνα θα είναι δίκαιη», αναφέρουν τα κόμματα σε δήλωση που εξέδωσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν διαθέτουν τις 101 ψήφους που χρειάζονται στη 200μελή βουλή για να παύσουν την κυβέρνηση.

Ο Μπάμπις είπε στο κοινοβούλιο τον Μάρτιο 2016 πως, όταν είχε εγκριθεί η επιδότηση, η εν λόγω εταιρεία, ένα ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο έξω από την Πράγα, ήταν ιδιοκτησίας των ενήλικων παιδιών του και του αδελφού του τότε συνεταίρου του. Κατηγορίες στο πλαίσιο της υπόθεσης έχουν απαγγελθεί σε βάρος των δύο ενήλικων παιδιών του και άλλων.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Seznam Zpravy εντόπισε τον γιο του Μπάμπις, τον Αντρέι τζούνιορ, στην Ελβετία όπου ζει με τη μητέρα του, την πρώην σύζυγο του Μπάμπις.

Σε μια συνέντευξη που φαίνεται πως έγινε με κρυφή κάμερα στο κατώφλι του διαμερίσματός του, ο Αντρέι Μπάμπις τζούνιορ λέει πως τον πήγαν στην Κριμαία ώστε να μην κληθεί ως μάρτυρας στην έρευνα.

Ο ίδιος δήλωσε πως το πρόσωπο που τον πήγε στην Κριμαία ήταν ο σύζυγος μιας ψυχιάτρου που τον εξέτασε και η οποία εργαζόταν στο παρελθόν ως σύμβουλος του πατέρα Μπάμπις, όταν αυτός ο τελευταίος ήταν υπουργός Οικονομικών.

Ο Μπάμπις τζούνιορ, ο οποίος έχει υποβληθεί σε ψυχιατρική θεραπεία, είπε πως δεν πιστεύει ότι η μεταφορά του στην Κριμαία ήταν ιδέα του πατέρα του.

«Ο άνθρωπος που με πήγε εκεί εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι ο πατέρας μου ήθελε να εξαφανιστώ. Εξαιτίας της υπόθεσης Stork Nest», είπε ο Μπάμπις τζούνιορ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με δημοσιοποιημένα αποσπάσματα της συνέντευξης.

Η αστυνομία εξέτασε την υπόθεση και αποφάνθηκε πως δεν υπήρξε αδίκημα, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο πατέρας Μπάμπις χαρακτήρισε το ρεπορτάζ χειραγώγηση.

«Το να κινηματογραφείς έναν ψυχικά άρρωστο άνθρωπο, στα κρυφά και μ’ αυτόν τον τρόπο, είναι απεχθές και αποκρουστικό. Ολόκληρη αυτή η εκστρατεία έχει μοναδικό στόχο να ασκηθεί πίεση στους ερευνητές της υπόθεσης Stork Nest και χρησιμοποιείται επίσης από την αντιπολίτευση», αναφέρει ο Μπάμπις σε δήλωση που εξέδωσε από τη Σικελία, όπου συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας περιλαμβάνει το ANO, που είναι το κόμμα του Μπάμπις, και τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες. Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, βασίζεται επίσης στις ψήφους του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες ούτε οι Κομμουνιστές έχουν δείξει πως θα ψηφίσουν με την αντιπολίτευση την πρόταση μομφής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης