Η εισαγγελία της Πράγας ανέστειλε την έρευνα για διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων εις βάρος του πρωθυπουργού της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, μελών της οικογενείας του και άλλων προσώπων, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Οι έρευνες αφορούσαν κατηγορίες για διαφθορά και βασίζονταν συγκεκριμένα σε μια έκθεση της Ε.Ε. σύμφωνα με την οποία ο όμιλος των επιχειρήσεων που του ανήκει ωφελήθηκε παρανόμως από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο ίδιος διαψεύδει τις κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα αυτή ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίον αρκετά πολιτικά κόμματα στην Τσεχία αρνούνται να συνεργαστούν με το κυβερνών λαϊκιστικό κόμμα του, το ΑΝΟ.

Ο Μπάμπις ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας μαζί με το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που πρέπει να στηρίζεται στις ψήφους του Κομμουνιστικού Κόμματος για να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η έρευνα εις βάρος του Μπάμπις, ενός δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη του ομίλου Agrofert –που περιλαμβάνει εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, των χημικών, των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων– επικεντρωνόταν σε μια επιχορήγηση ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, η οποία είχε δοθεί πριν από μια δεκαετία για την κατασκευή του συνεδριακού κέντρου Stork’s Nest έξω από την Πράγα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Μπάμπις μετέφερε την ιδιοκτησία της εταιρείας στη σύζυγό του και σε άλλους συγγενείς ώστε να πληροί τα κριτήρια για τη χρηματοδότηση, η οποία αφορούσε τις μικρές επιχειρήσεις.

«Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία Stork’s Nest Farm ικανοποιούσε τα κριτήρια να χαρακτηριστεί μικρομεσαία επιχείρηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Μάρτιν Εραζίμ.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διαπίστωσε πολλαπλές παραβιάσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο. Η Agrofert επέστρεψε την επιχορήγηση οικειοθελώς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης