Η Άγκυρα εκτιμά πως οι συναντήσεις Ερντογάν στις Βρυξέλλες με την ηγεσία της ΕΕ ήταν εποικοδομητικές και πως η τουρκική πλευρά και η Ευρώπη εγκαινιάζουν μια νέα φάση διαλόγου σε υψηλό επίπεδο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε πως επικαιροποιείται η συμφωνία του 2016 για το μεταναστευτικό, αλλά και πως επαναδραστηριοποιούνται οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ. Ο Τσαβούσογλου μίλησε επίσης για έναν νέο οδικό χάρτη που θα διαμορφωθεί.

«Επικαιροποιείται η συμφωνία του 2016 για το μεταναστευτικό» υπογράμμισε και συνέχισε: «Περάσαμε σε ένα νέο υψηλό επίπεδο διαλόγου με την ΕΕ. Πρέπει να κάνουμε βήματα. Η Ευρώπη έχει ανάγκη την Τουρκία περισσότερο απ΄ ό,τι η Τουρκία έχει ανάγκη την ΕΕ. Θα διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης που θα καθορίζει την πορεία των σχέσεων μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση στις Βρυξέλλες. Συγκροτείται πολιτική και τεχνική επιτροπή της οποίας οι εργασίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και να συνεχιστούν με μεγάλες ταχύτητες» είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εφαρμοσθεί συμβάλλοντας στην επίλυση του μεταναστευτικού θέματος.

Προκλητικά λόγια για την Ελλάδα

O ΥΠΕΞ της Τουρκίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί με προκλητικές εκφράσεις κατά της Ελλάδας, όταν μιλώντας για την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα είπε επί λέξει: «Ντρέπομαι για το βραστό νερό που ρίχνουν στους μετανάστες. Σκότωσαν 5 άτομα. Μιλάνε για δημοκρατία, πολιτισμό και ανθρώπινα δικαιώματα. Εμείς τους δίνουμε φαγητό, ρούχα και περιποιούμαστε τα τραύματά τους. Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα. Όταν έφθασαν οι μετανάστες στα σύνορα της Ελλάδας, τότε οι Ευρωπαίοι αισθάνθηκαν καλύτερα το ζήτημα και είδαν καθαρότερα. Τα σύνορα της ΕΕ δεν αρχίζουν στα σύνορα της Ελλάδας, αλλά στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης