Το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα πρέπει να επισκευαστεί προτού να ξεκινήσουν και πάλι οι πολιτικές πτήσεις, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Άγκυρα συζητά με τους Ταλιμπάν σχετικά με την παροχή τεχνικής βοήθειας προκειμένου να λειτουργήσει το αεροδρόμιο μετά τις 31 Αυγούστου, οπότε θα αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, αλλά υποστηρίζει ότι η πρόσφατη βομβιστική επίθεση καταδεικνύει ότι είναι αναγκαία η παρουσία μιας τουρκικής δύναμης που θα προστατεύει τους ειδικούς που θα σταλούν εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τσαβούσογλου είπε σήμερα ότι οι αναφορές των επιθεωρήσεων δείχνουν ότι οι διάδρομοι προσγείωσης-απογείωσης, οι πύργοι και οι τερματικοί σταθμοί, ακόμη και στην πολιτική πλευρά του αεροδρομίου, έχουν υποστεί ζημιές και χρειάζονται επιδιόρθωση.

«Χρειάζεται προσωπικό για αυτό. Ομοίως, θα πρέπει να παρασχεθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός», πρόσθεσε.

Η Τουρκία, που μετείχε στη Νατοϊκή αποστολή στο Αφγανιστάν, είχε την ευθύνη για την ασφάλεια του αεροδρομίου τα τελευταία έξι χρόνια. Η λειτουργία του αεροδρομίου μετά την παράδοσή του στους Ταλιμπάν είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για να διατηρήσει το Αφγανιστάν τη σύνδεσή του με τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και για την εισαγωγή εφοδίων. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, τον Χάικο Μάας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι το αεροδρόμιο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό ώστε να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα αλλά και για να συνεχιστούν οι απεγκλωβισμοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σάββατο, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι «ακόμη είναι νωρίς για να αποφασίσουμε αν θα χρειαστούμε τη βοήθεια της Τουρκίας ή του Κατάρ για να λειτουργήσουμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ».

Σήμερα, μιλώντας σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατά την επιστροφή του από το Μαυροβούνιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες στην Καμπούλ, που εργάζονταν από το αεροδρόμιο εδώ και δύο εβδομάδες, επέστρεψαν στο κτήριο της τουρκικής πρεσβείας. Διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία της στο Αφγανιστάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης