Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χάραξε γραμμή, ξεκαθαρίζοντας πλήρως τις διαθέσεις της Άγκυρας σε σχέση με το Κυπριακό.

Η παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα δεν ήταν καθόλου τυπικής σημασίας, αλλά έθεσε στην ουσία το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η Τουρκία, καθώς και ποιοι είναι οι στόχοι της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έδειξε τις προθέσεις του από την πρώτη μέρα της παρουσίας του στα κατεχόμενα με την εξαγγελία του ανοίγματος «προξενείου» στην Αμμόχωστο, καθόρισε χθες ρότα για τους Τουρκοκύπριους.

Χαρακτηριστικό επίσης των χθεσινών επαφών του με την τουρκοκυπριακή ηγεσία ήταν η μακράς διάρκειας συνάντηση που είχε με τον Μουστάφα Ακιντζί, αλλά και η μετάβαση του με τον Κουντρέτ Οζερσάι στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Κίνηση η οποία ερμηνεύεται ως στήριξη της Άγκυρας προς το πρόσωπό του, ενόψει και των παράνομων εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως διαφάνηκε και μέσα από τις κοινές δηλώσεις που έγιναν χθες με τον Μουσταφά Ακιντζί, επιχείρησε ουσιαστικά να τορπιλίσει την προσπάθεια επανέναρξης της διαδικασίας στο Κυπριακό και παράλληλα είτε να επιρρίψει την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, είτε να την εγκλωβίσει σε διαδικασία στην οποία η Τουρκία θα διασφαλίσει εκ των προτέρων δύο βασικούς στόχους της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μια την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων όπως ή ίδια και η τουρκοκυπριακή ηγεσία ερμηνεύει και αφετέρου τα οφέλη από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου με την επιβολή της πρότασης Ακιντζί για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου. «Εάν η ε/κ πλευρά θέλει να διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία και την ευμάρεια, στη βάση της πολιτικής ισότητας, αυτό πρώτα συμφωνείται στη βάση αρχών και μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του περί χρονοδιαγραμμάτων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας πως «οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εισέλθουν σε διαδικασία που θα είναι ανοικτού τέλους».

«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό, εκ των ων ουκ άνευ, η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. Αυτό είναι σημαντικό και υπήρχε στις συγκλίσεις» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, προσθέτοντας ότι συζήτησαν για το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου και το πλαίσιο Γκουτιέρες λέγοντας ότι αυτά είναι σημαντικά μαζί με τις συγκλίσεις του παρελθόντος και πρέπει να γίνουν «συνολικά αποδεκτά».

Όσον αφορά τους όρους αναφοράς, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι έχει διανυθεί απόσταση, ωστόσο δεν τέλειωσε η ιστορία αυτή και πρόσθεσε, επιδιώκει πλαίσιο όπου θα γίνουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις που, σε μια πιθανή λύση στην Κύπρο, δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική ισότητα της τ/κ συνιστώσας πολιτείας, την ασφάλεια και την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων.

Για το φυσικό αέριο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι η πρόταση για την κοινή επιτροπή υπήρχε από το 2011 στο τραπέζι, την έκανε πιο λεπτομερή με στόχο να γίνουν γέφυρα φιλίας οι υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά οι Ελληνοκύπριοι την απέρριψαν κατηγορηματικά. 

Αναφέρθηκε και στην πρόταση που του υπέβαλε ο Πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης, υποστηρίζοντας ότι αυτή αφορούσε στην παροχή μόνο πληροφοριών σε θέματα φυσικού αερίου και δεν προνοούσε συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ζητούμενο της πρότασης Αναστασιάδη ήταν ο καθορισμός της ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και των Ελληνοκυπρίων, και ο διαμοιρασμός θα ήταν με βάση την πληθυσμιακή αναλογία, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την ΑΟΖ (της Κυπριακής Δημοκρατίας), θα σταματήσει τις γεωτρήσεις και θα φύγουν τα πλοία της από την περιοχή.

Θα συνεχίσουμε εάν δεν…

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθεσε εκβιαστικά το ζήτημα της αποδοχής της πρότασης του Μουσταφά Ακιντζί για φυσικό αέριο, λέγοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αποδεχτούν άμεσα την πρόταση αυτή προτού να είναι αργά, όπως είπε.

«Με τα πλοία μας, το Φατίχ, το Γιαβούζ, το Μπαρμπαρός και το Ορούτς Ρέις, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο, γεωτρητικές και σεισμογραφικές», δήλωσε.

Πρόσθεσε τέλος πώς εάν η πρόταση Ακιντζί δεν γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους, η κρατική εταιρεία πετρελαίου Τουρκίας  (ΤΡΑΟ) θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές της στην περιοχή που «αδειοδοτήθηκε», όπως είπε, από το ψευδοκράτος, ενώ όσον αφορά στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη απάντησε ότι «δεν θεωρείται σοβαρή».

«Ειδήμονας ο Αναστασιάδης…»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε επίσης τη θέση της Άγκυρας ότι όλα τα μοντέλα λύσης είναι στο τραπέζι, επιχειρώντας ωστόσο να φορτώσει την ευθύνη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μάλιστα αναφέρθηκε με προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του Νίκου Αναστασιάδη, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος έχει αναφερθεί σε διαφορετικές ιδέες σε διαφορετικές περιπτώσεις.

«Ακούσαμε από τον ίδιο ή μέσω άλλων για λύση δύο κρατών, για χαλαρή ομοσπονδία ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία και άλλες τέτοιες ιδέες», πρόσθεσε.

Το είπε και ο κ. Ακιντζί αυτό, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι ειδήμονας στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι σε μια άτυπη πενταμερή θα ξεκαθαριστούν αυτά. 

Κύπριος εκπρόσωπος: Δυναμιτίζουν το κλίμα

Ηχηρή ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας στα όσα είπε, στα κατεχόμενα, ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρ. Προδρόμου, δήλωσε ότι ο Τσαβούσογλου καθώς και όλες οι ενέργειές του στη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης στα κατεχόμενα, δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ευθύνη της Τουρκίας για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, καθώς και μια εντελώς προκλητική στάση, που σκοπό έχει να δυναμιτίσει το κλίμα και ενδεχομένως να αποτρέψει την προσπάθεια του Γ.Γ. των Η.Ε. για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Με τις τοποθετήσεις του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημείωσε ο Πρ. Προδρόμου, δεν κρύβει ότι ποδηγετεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ταυτόχρονα αποπειράται να ναρκοθετήσει την όλη προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να παραλείπει να προσπαθεί με τρόπο εντελώς ανυπόστατο να αποδώσει υπαιτιότητα στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η αξίωση, υπέδειξε ο εκπρόσωπος, ότι θα πρέπει οι Ελληνοκύπριοι να αποδεχτούν εκ των προτέρων τις ανεδαφικές τουρκικές αξιώσεις σχετικά με συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, που θα σημαίνει και πλήρη έλεγχο του κράτους, είναι το ακριβώς αντίθετο της πολιτικής βούλησης για δημιουργικές διαπραγματεύσεις και συνιστά μια ωμή απόπειρα να προκαταλάβει τις συνομιλίες.

Ο Πρ. Προδρόμου μίλησε και για προσβλητικές αναφορές του Τούρκου ΥΠΕΞ στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που το μόνο που μπορεί να επιτύχουν είναι να εκθέτουν την Τουρκία. «Με τέτοιες αναφορές σαν αυτές που προβάλλει ο Τσαβούσογλου, είναι σαν να ομολογεί η τουρκική κυβέρνηση ότι βρίσκεται εν αδίκω και γι’ αυτό επινοεί τον δόλο.

Σίγουρα πάντως εμφανίζεται ανέτοιμη να συνδιαλλαγεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και των κοινώς παραδεκτών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς».

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης απέρριψε κατηγορηματικά τις «επιτηδευμένες προσπάθειες του Τούρκου υπουργού να προκαλέσει ρήγματα στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης με διάφορες υπόνοιες και ανυπόστατους ισχυρισμούς».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά αντιπαραγωγική την απόπειρα της τουρκικής πλευράς, για μια ακόμα φορά, να εκτρέψει τη διαπραγματευτική διαδικασία που απαιτείται για την επίλυση του Κυπριακού σε συζήτηση επί των σφετεριστικών αξιώσεων της έναντι του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Το ζητούμενο, είπε, είναι να εγκαταλείψει η Τουρκία αυτή την άγονη επιθετική συμπεριφορά και να συγκατατεθεί στην κατεύθυνση της συνεννόησης που προέκυψε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και στη βάση της οποίας γίνονται και οι διαβουλεύσεις με τα Η.Ε., προκειμένου να καταλήξουμε σε Όρους Αναφοράς και επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Πηγή: philenews.com

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης