Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε το μποϊκοτάζ της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα στις 6 Δεκεμβρίου και αποκάλεσε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι «τρομοκρατικό απόβρασμα».

Ο Κούρτι διόρισε τον Ράσιτς, έναν ελάχιστα γνωστό εθνικά Σέρβο και μέλος του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος, επικεφαλής του υπουργείου, κάτι που η Σερβία χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό. Έρχεται μετά την παραίτηση όλων των μελών του κόμματος «Σερβική Λίστα» από τις εντολές τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της Πρίστινα σχετικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κανείς από τη Σερβία δεν θα βρίσκεται στα Τίρανα στις 6 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Βούτσιτς.

«Επέλεξαν τα χειρότερα σέρβικα αποβράσματα, ανθρώπους που δεν έχουν τον σεβασμό κανενός στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του τρομοκρατικού αποβράσματος Άλμπιν Κούρτι και των δυτικών πρακτόρων που τους διόρισαν εκεί, νομίζοντας ότι έτσι θα καταστρέψουν και θα τρομάξουν τη Σερβία», είπε ο Βούτσιτς σε σχόλιο που έκανε στη φιλοκυβερνητική τηλεόραση Pink.

Σχετικά με την ΕΕ, συνέχισε: «Παίρνετε το ημερομίσθιό σας, ταξιδεύετε με αεροπλάνο, κάνετε σημειώσεις για το πώς η Σερβία είναι ένοχη για κάτι και δεν μπορείτε να βρείτε τίποτα για το οποίο η Σερβία είναι ένοχη. Κανένα πρόβλημα, απλά κάντε το χωρίς τη Σερβία, και ας δούμε τι θα κάνετε και πώς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύνοδος κορυφής θα συγκεντρώσει τις χώρες της ΕΕ καθώς και όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που ελπίζουν στην ΕΕ για να συζητήσουν τη διεύρυνση και άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ήπειρος, στα οποία περιλαμβάνεται και ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Βούτσιτς αντιτίθεται στο διορισμό ενός Σέρβου στο ρόλο που δεν προέρχεται από τη σερβική λίστα και ο οποίος έχει πάει κόντρα στο πρόσφατο κύμα παραιτήσεων που επεκτείνεται και στην αστυνομία και τους κρατικούς υπαλλήλους. Επιπλέον, αυτό συμβαίνει εν μέσω μειωμένου ενδιαφέροντος για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και αυξανόμενων φιλορωσικών αισθημάτων.

Το Βελιγράδι έχει αρνηθεί να ευθυγραμμιστεί με την πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και συνεχίζει να καλλιεργεί στενούς δεσμούς και να εκδίδει δηλώσεις υποστήριξης. Η ένταση αυτή επιδεινώνεται από τα συνεχιζόμενα ζητήματα με το Κοσσυφοπέδιο και τις απειλές για δράση, καθώς η Πρίστινα προσπαθεί να διεκδικήσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της.

Σε ένα ελάχιστα συγκαλυμμένο μήνυμα προς τον Κούρτι, πρόσθεσε, σύμφωνα με τον Κουρίρ: «Και στα αποβράσματα των τρομοκρατών, λέω: Βεβαιωθείτε ότι δεν θα βλάψετε ούτε έναν Σέρβο, εσείς και οι κουίσλινγκ που έχετε επιλέξει. Γιατί οι Σέρβοι θα ξέρουν πώς να αντιδράσουν».

«Και σε εσάς στην Ευρώπη, λέω ντροπή σας», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης