Τρίτο κόμμα το ακροδεξιό Vox σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019, 09:33
Τρίτο κόμμα το ακροδεξιό Vox σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία

Τρίτη δύναμη στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου ενδέχεται να είναι το ακροδεξιό κόμμα Vox, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες στην Ισπανία.

Μετά την απώλεια περίπου των μισών ψηφοφόρων του στο διάστημα μεταξύ των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου και των ευρωεκλογών και ενώ φαινόταν να αιμορραγεί και άλλο προς όφελος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα του Σαντιάγο Αμπασκάλ φαίνεται πως τελικά θα κάνει την ανατροπή. Οι αναλυτές της έρευνας που δημοσίευσε η ABC εκτιμούν πως το Vox έχει τη δυναμική να αναδειχθεί τρίτο κόμμα μετά τους Σοσιαλιστές του PSOE και το PP. Από την άλλη, οι συνάδελφοί τους στη δεύτερη έρευνα πιστεύουν πως αυτό είναι δύσκολο σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά καθόλου απίθανο να συμβεί σε πολλές εκλογικές περιφέρειες.

Ωστόσο, εκεί που συγκλίνουν οι αναλυτές των δύο σφυγμομετρήσεων είναι πως το Vox δεν φαίνεται να αυξάνει τον αριθμό των ψηφοφόρων του (2,6 εκατ. στις 28 Απριλίου), θα αυξήσει όμως τα εκλογικά του ποσοστά και τις έδρες του (σήμερα έχει 24 έδρες) χάρη στη συνδρομή δύο παραγόντων: στην αυξημένη αποχή και στην εκλογική καθίζηση των κεντροδεξιών Ciudadanos.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GAD3, οι ψηφοφόροι του Vox είναι μακράν εκείνοι που προθυμοποιούνται περισσότερο να προσέλθουν στις κάλπες (μετά τους εθνικιστές Καταλανούς) και αναμένεται η αποχή των οπαδών του να είναι μικρότερη απ' όσο στα άλλα κόμματα. Επίσης, είναι οι πλέον «πιστοί» στο κόμμα, με μικρότερη τάση μεταπήδησής τους σε άλλες κομματικές παρατάξεις.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019, 10:56