Οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία άρχισαν σήμερα να δικάζουν τρεις Βρετανούς, έναν Κροάτη και έναν Σουηδό που κατηγορούνται ότι πολέμησαν με τον ουκρανικό στρατό, κατηγορία που μπορεί να επισύρει την εσχάτη των ποινών.

Το “Ανώτατο Δικαστήριο” της αυτονομιστικής περιοχής του Ντονέτσκ άρχισε τη δίκη των Τζον Χάρντινγκ, Άντριου Χιλ, Ντίλαν Χίλι από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και του Κροάτη Βιεκοσλάβ Πρέμπεργκ και του Σουηδού Ματίας Γκούσταφσον, μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Χάρντινγκ, Πρέμπεργκ και Γκούσταφσον, οι οποίοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι στην περιοχή του ουκρανικού λιμανιού της Μαριούπολης, που πολιορκείτο και βομβαρδιζόταν επί εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή, σύμφωνα με δικαστή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με το Ria-Novosti, οι τρεις άνδρες που κινδυνεύουν με εκτέλεση, διώκονται για απόπειρα ανάληψης της εξουσίας με τη βία και για συμμετοχή σε ένοπλη σύγκρουση ως μισθοφόροι.

Ο ΒρετανόςΆντριου Χιλ κατηγορείται μόνο για μισθοφορική δράση, ενώ ο Ντίλαν Χίλι διώκεται για “συμμετοχή στη στρατολόγηση μισθοφόρων” υπέρ της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Ria-Novosti.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η δίκη των πέντε κατηγορουμένων δεν θα επαναληφθεί πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, χωρίς να δώσει εξήγηση για τους λόγους της καθυστέρησης αυτής. Όλοι έχουν δηλώσει αθώοι, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Στις αρχές Ιουνίου, δύο Βρετανοί μαχητές και ένας Μαροκινός είχαν ήδη καταδικαστεί σε θάνατο από τους αυτονομιστές του Ντονέτσκ. Οι τρεις άνδρες άσκησαν έφεση κατά της απόφασης.

Ένα μορατόριουμ στην επιβολή της θανατικής ποινής ισχύει στη Ρωσία από το 1997, αλλά αυτό δεν ισχύει στα δυο αυτονομιστικά εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε στις 24 Φεβρουαρίου τον στρατό του να εισβάλει στην Ουκρανία, οι δυνάμεις της οποίας έκτοτε αντιστέκονται με σθένος, στην πιο βίαιη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης