Η τροπική καταιγίδα «Άνα» προκάλεσε τις τελευταίες μέρες τον θάνατο 34 ανθρώπων στη Μαδαγασκάρη και 2 στη Μοζαμβίκη και διακοπή της ηλεκτροδότησης στο μεγαλύτερο μέρος του Μαλάουι, τη Δευτέρα, σύμφωνα με απολογισμούς που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα από τις Αρχές των τριών αφρικανικών χωρών.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις από την τροπική καταιγίδα, η οποία σχηματίστηκε ανατολικά της Μαδαγασκάρης, προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον απολογισμό της τοπικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 65.000 έμειναν άστεγοι από το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Αφού διέσχισε τον Ινδικό Ωκεανό η τροπική καταιγίδα, ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της Μοζαμβίκης. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα και 49 τραυματίστηκαν στην επαρχία Ζαμπέζια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κινδύνων της Μοζαμβίκης.

Η τροπική καταιγίδα ενδέχεται να πλήξει «πληθυσμούς που είναι πολύ ευάλωτοι και έχουν ήδη πρόσφατα υποφέρει από φυσικές καταστροφές και συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα της Μοζαμβίκης», προειδοποίησε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης και οι Υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν σε 500.000 τον αριθμό των ανθρώπων που έπληξε η «Άνα» στις επαρχίες Ναμπούλα, Ζαμπέζια και Σοφάλα.

Στο γειτονικό Μαλάουι, η τροπική καταιγίδα βύθισε τη Δευτέρα στο σκοτάδι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Πλημμύρες που προκλήθηκαν ξαφνικά ανάγκασαν τις εταιρείες ηλεκτροδότησης να σταματήσουν τη λειτουργία των γεννητριών τους. «Η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει υπερβολικά για να συνεχιστεί η λειτουργία τους, είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε σχετικά ο Μόουζες Γκουάζα, εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Electricity Generation Company.

Την Τρίτη η εταιρεία ανακοίνωσε ότι άρχισε να επαναλαμβάνεται η λειτουργία των γεννητριών της στο Μαλάουι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης