Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα έξω από το εθνικό στάδιο του Ανταναναρίβο, της πρωτεύουσας της Μαδαγασκάρης, όταν ποδοπατήθηκαν στον συνωστισμό για να παρακολουθήσουν μια συναυλία, με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της χώρας.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τα πτώματα 16 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν και τρία παιδιά, στο νεκροτομείο του νοσοκομείου HJRA. Λίγο νωρίτερα, ο διευθυντής του νοσοκομείου, καθηγητής Αλίσον Ολίβα Ρακότο, είχε κάνει λόγο για 15 νεκρούς και 80 τραυματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το πολύνεκρο δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα έξω από το στάδιο Μαχαμασίνα, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλές χιλιάδες άνθρωποι για να παρακολουθήσουν μια συναυλία, μετά τη στρατιωτική παρέλαση. Όταν ολοκληρώθηκε η παρέλαση, οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν τις πύλες ώστε να μπορέσουν να βγουν οι θεατές από τον χώρο, προκαλώντας όμως έτσι την κίνηση του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί απ’ έξω και ήθελε να μπει μέσα.

Οι υπεύθυνοι έκλεισαν αμέσως τις πύλες και μπλόκαραν το πλήθος, με αποτέλεσμα δεκάδες να ποδοπατηθούν και να τραυματιστούν.

«Όταν οι διοργανωτές άνοιξαν την πύλη εμείς ήμασταν στην πρώτη σειρά, περιμέναμε, είχαμε καλή θέση στο πεζοδρόμιο», αφηγήθηκε ο Ζαν Κλοντ Ετιέν Ρακοτοαριμανάνα, 29 ετών, ο οποίος γλίτωσε με λίγους μώλωπες. «Όμως ξαφνικά ο κόσμος έτρεξε για να μπει μπροστά μας. Μας παρέσυραν, κάποιοι μάλιστα μας έριξαν γροθιές, άλλοι μας τραβούσαν προς τα πίσω. Μόνο αυτά θυμάμαι, μετά λιποθύμησα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρσι τον Σεπτέμβριο, κάτω από παρόμοιες συνθήκες στην είσοδο του ίδιου σταδίου όπου διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Μαδαγασκάρης και Σενεγάλης, είχε σκοτωθεί ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 30. Ακριβώς πριν από τρία χρόνια, μια αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την εθνική εορτή της χώρας, επίσης στο στάδιο Μαχαμασίνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 100.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης