Τουλάχιστον 38 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στους χώρους ψυχιατρικού νοσοκομείου πόλης κοντά στη Μόσχα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το RussiaToday, οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στις 02.30 τα ξημερώματα, τοπική ώρα (01.30 ώρα Ελλάδας) στις εγκαταστάσεις του «Psychiatric hospital 14», το οποίο βρίσκεται στην πόλη Ραμενόσκε (46 χλμ. νοτιοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας). Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, καθώς και δεκάδες ασθενοφόρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, μέσα στο νοσοκομείο βρίσκονταν 41 άνθρωποι. Μόλις τρεις κατάφεραν να απομακρυνθούν σώοι. Πρόκειται για μια νοσοκόμα, η οποία οδήγησε προς την έξοδο δύο ασθενείς, σύμφωνα με νεώτερο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Itar-tass.

Η φωτιά ξέσπασε στη στέγη. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε όταν όλοι κοιμούνταν. Μια νοσοκόμα άκουσε το συναγερμό για φωτιά και τότε παρατήρησε ότι πυρκαγιά είχε εξαπλωθεί μέσα στην κλινική. Προσπάθησε να τη σβήσει με έναν πυροσβεστήρα αλλά όπως αποδείχθηκε δεν τα κατάφερε.

Τα περισσότερα θύματα δεν ήταν σε θέση να διαφύγουν λόγω των ισχυρών φαρμάκων που λάμβαναν αλλά και γιατί υπήρχαν κάγκελα στα παράθυρα του κτιρίου. Ορισμένοι ξύπνησαν και μέσα στον πανικό τους προσπάθησαν να τρέξουν έξω για να σωθούν αλλά δηλητηριάστηκαν από τις αναθυμιάσεις. Άλλοι πέθαναν πάνω στα κρεβάτια τους. Μερικοί ασθενείς κατά τα φαινόμενα έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τα παράθυρα. Στην κλινική νοσηλεύονταν ψυχιατρικοί ασθενείς, αλκοολικοί και τοξικομανείς. Το κτίριο έχει καταστραφεί πλήρως. Επιθεώρηση που είχε γίνει στην κλινική τον Αύγουστο του 2012 δεν είχε δείξει ανεπάρκειες.

Όπως μετέδωσε το RussiaToday, όλα σχεδόν τα παράθυρα του ψυχιατρικού νοσοκομείου είχαν κάγκελα, ενώ οι νεκροί εντοπίστηκαν δεμένοι στα κρεβάτια τους.

Τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς παραμένουν άγνωστα, ωστόσο ήδη οι τοπικές Αρχές κάνουν λόγο για βραχυκύκλωμα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως όταν οι πυροσβέστες έφθασαν στον τόπο της τραγωδίας, η φωτιά είχε ήδη τυλίξει το κτήριο, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου – Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης