Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα, Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις ημέρες μετά τον φονικό σεισμό στο Νεπάλ χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε μια ισοπεδωμένη περιοχή. Ο τρόμος, η θλίψη αλλά και η αγωνία είναι ζωγραφισμένη στα μάτια αυτών των κατοίκων που έζησαν με τον χειρότερο τρόπο τη μανία της φύσης.

Τραγική η κατάσταση στο Νεπάλ. Τεράστιες καταστροφές σε κτήρια και υποδομές. Πτώματα παραδίδονται στην πυρά και διασώστες συνεχίζουν την αναζήτηση επιζώντων στα χαλάσματαΓονείς παραδίδουν στην πυρά τα νεκρά παιδιά τους, ενώ άλλοι κρατούν σφιχτά στην αγκαλιά τους κόρες και γιους που σώθηκαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Δύο αντιφατικές εικόνες που αντικρίζει όποιος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα Κατμαντού. Κανείς δεν μπορεί να περιγράψει με λόγια το μέγεθος της καταστροφής. Μέχρι στιγμής 5.000 είναι τα θύματα του εγκέλαδου και 7.000 οι τραυματίες…

«Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και πολύ βαριές. Έχει πληγεί όλη η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας» ανέφερε στο zougla.gr ο καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης από το Νεπάλ, όπου βρίσκεται από χθες το βράδυ και συμπλήρωσε: «Ο κόσμος είναι στους δρόμους, ελικόπτερα πετούν πάνω από τις πληγείσες περιοχές, διασώστες απ’ όλο τον κόσμο συνδράμουν στις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καρέ καρέ η κατάρρευση κτηρίου στην Κατμαντού

Τραγικές εικόνες

Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Καρύδη, αλλά και τον καθηγητή γεωλογίας Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος επίσης βρίσκεται εκεί προκειμένου να μελετήσει από κοντά τον μεγάλο σεισμό και τις επιπτώσεις του, είναι απελπιστική.

Παντού υπάρχει εξαθλιωμένος κόσμος, ο οποίος ψάχνει στα συντρίμμια για κάποιον δικό του άνθρωπο, ενώ πτώματα παραδίδονται στην πυρά.

«Βλέπω τώρα φωτιές. Καίνε νεκρούς, τρομερό. Έχουν στήσει ολόκληρη επιχείρηση. Οι συγγενείς φωνάζουν. Κλαίνε. Είναι φοβερό. Η καύση αποτελεί τοπικό έθιμο, ωστόσο η συγκυρία είναι τραγική. Πολλοί νέοι άνθρωποι χάθηκαν» είπε χαρακτηριστικά στο zougla.gr ο κ. Καρύδης.

Καίνε τους νεκρούς στο Νεπάλ

Χουλιάρας: «Τα κτήρια σκοτώνουν και όχι οι σεισμοί»

«Ο σεισμός στο Νεπάλ δημιούργησε μια έντονη σεισμική ακολουθία. Οι κανονισμοί δόμησης δεν εφαρμόζονται στην περιοχή» ανέφερε ο κύριος ερευνητής σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας και συμπλήρωσε: «τα παλιά κτήρια έχουν καταρρεύσει, οι καινούργιες κατασκευές έχουν υποστεί λιγότερες ζημιές».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός «ντόμινο» που θα επηρεάσει την Ελλάδα απάντησε: «Πρόκειται για ένα σπάνιο γεγονός με λίγες πιθανότητες. Δεν θα δημιουργηθούν νέα ρήγματα στην Ελλάδα».


Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Η αστυνομία του Νεπάλ έδωσε στη δημοσιότητα έναν νεότερο απολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι νεκροί είναι τουλάχιστον 5.000 και οι τραυματίες 7.000.

Οι νεκροί του καταστροφικού σεισμού των 7,9R ξεπέρασαν τους 5.000 και οι τραυματίες τους 7.000Ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δυσκολεύονται να φθάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές της φτωχής ορεινής χώρας των 28 εκατομμυρίων κατοίκων. Σε όλο το Νεπάλ, εκατοντάδες χωριά έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους.

Σύμφωνα μ’ έναν οικονομολόγο, τα μακροπρόθεσμα κόστη της ανοικοδόμησης ενδέχεται να υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ.

Δύσκολες ώρες μέσα στα συντρίμμια

Οι κάτοικοι τυλίχτηκαν με κουβέρτες μέσα σε πρόχειρα φτιαγμένες σκηνές κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχοντας ελάχιστα τρόφιμα και νερό.

Εξαντλημένες οικογένειες, τα σπίτια των οποίων είτε ισοπεδώθηκαν ή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν εν μέσω των συνεχιζόμενων μετασεισμών, έστησαν σκηνές κατά μεσής του δρόμου για να προστατευτούν από τη βροχή.

Άρρωστοι και τραυματίες κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο στο Κατμαντού, αδυνατώντας να βρουν κλίνες στα ανάστατα νοσοκομεία της πόλης. Γιατροί έστησαν πρόχειρο χειρουργείο μέσα σε σκηνή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της πρωτεύουσας.

Την ώρα που οι άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο, η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για την εκδήλωση σφοδρών καταιγίδων. Εκφράζονται, επίσης, φόβοι για μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Η στιγμή που χτύπησε ο Εγκέλαδος

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται ολοένα και περισσότερα βίντεο από τη στιγμή του καταστροφικού σεισμού των 7,9 Ρίχτερ.

Ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα Κατμαντού

Προαύλιος χώρος κατοικίας

Εμπορικό κατάστημα στην πόλη Ποκάρα (δεύτερη μεγαλύτερη στο Νεπάλ)


Ισοπεδώθηκαν μνημεία

Σοβαρότατες οι επιπτώσεις του Εγκέλαδου και στην πολιτιστική κληρονομιά του Νεπάλ. Ο πύργος Νταράρα, που χτίστηκε το 1832, ήταν ένα ιστορικό ορόσημο και από ένα τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πρωτεύουσας.

Ήταν ανοιχτός για το κοινό εδώ και 10 χρόνια και στον όγδοο όροφό του είχε ένα μπαλκόνι απ’ όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν τη θέα. Πλέον, στη θέση του υπάρχουν μόνο ερείπια…

Δείτε φωτογραφίες από ιστορικά μνημεία πριν και μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου

Ο πύργος Νταράρα στην Κατμαντού

Aτομικές βόμβες «χτύπησαν» το Νεπάλ

Η Ινδία «σπρώχνει» συνεχώς με δύναμη προς τα πάνω, συμπιέζοντας την υπόλοιπη Ασία, πράγμα που από τη μία έχει δημιουργήσει τα πανύψηλα Ιμαλάια και από την άλλη, προκαλεί μεγάλους σεισμούς κατά διαστήματα.Αυτή είναι η απλή εξήγηση, γιατί ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ έλαβε χώρα στο Νεπάλ και γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί, πιθανώς, ακόμη πιο ισχυρός, αν και πότε ακριβώς αυτό θα συμβεί παραμένει φυσικά απρόβλεπτο. Η ιστορική στατιστική ανάλυση δείχνει ότι είναι πιθανό να συμβεί μετά από τέσσερις ή πέντε δεκαετίες, αλλά η Γη αρέσκεται στις εκπλήξεις, συνεπώς κανείς στην περιοχή δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

Όλα ξεκίνησαν πριν από τουλάχιστον 25 εκατομμύρια χρόνια, όταν η Ινδία, που έως τότε ήταν μία απομονωμένη μάζα ξηράς, σαν ένα μεγάλο νησί, «γλιστρώντας» πάνω σε μία τεκτονική πλάκα που κινείτο από τα νότια προς τα βόρεια, έπεσε πάνω στην ηπειρωτική Ασία. Οι δύο γιγάντιες πλάκες, της Ινδίας και της Ευρασίας, συνεχίζουν να συγκρούονται με ταχύτητα περίπου τεσσάρων έως πέντε εκατοστών κάθε χρόνο, με την ινδική πλάκα να καταβυθίζεται αργά κάτω από την ευρασιατική. Το αντίστοιχο τεκτονικό ρήγμα, όπου συσσωρεύεται η γεωλογική ένταση, «τρέχει» για περίπου 2.200 χιλιόμετρα κατά μήκος των νοτίων συνόρων του Νεπάλ.

Αν και για την ανθρώπινη αντίληψη του χρόνου η ταχύτητα σύγκρουσης των τεσσάρων έως πέντε εκατοστών ετησίως δεν φαίνεται μεγάλη, για τα γεωλογικά δεδομένα θεωρείται πολύ γρήγορη. Έως τώρα ήταν υπεραρκετή για να έχει δημιουργήσει τα υψηλότερα βουνά στον κόσμο (που συνεχίζουν να ψηλώνουν περίπου ένα εκατοστό ετησίως) και, κατά περιόδους, να «πυροδοτεί» καταστροφικούς σεισμούς. Ο προηγούμενος σεισμός στο Νεπάλ, το 1934 (πριν 81 χρόνια), ήταν ακόμη πιο ισχυρός, της τάξης των 8,1 Ρίχτερ, σκοτώνοντας πάνω από 10.600 ανθρώπους.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους εδώ και πολύ καιρό. Ο νέος σεισμός -κατά τον οποίο εκτιμάται ότι η ινδική πλάκα προχώρησε απότομα κατά περίπου δύο μέτρα προς τον Βορρά- δεν αποτελεί παρά μία οδυνηρή υπενθύμιση. Όποιος ζει σε αυτή την περιοχή ή την επισκέπτεται για να περιηγηθεί στο Κατμαντού ή να σκαρφαλώσει στο Έβερεστ, πρέπει να έχει επίγνωση των κινδύνων.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό εκτίμησης γεωκινδύνων GeoHazards International, κατά μέσο όρο, μετά το 1255, ένας ισχυρός σεισμός γύρω στους 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει το Νεπάλ και τις γύρω περιοχές, κάθε 75 χρόνια. Ο ίδιος οργανισμός εκτιμά ότι αν -ή μάλλον όταν- ξανασυμβεί ένας σεισμός ανάλογος του 1934, δηλαδή των 8,1 βαθμών, οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 40.000, καθώς η περιοχή είναι πλέον πολύ πιο πυκνοκατοικημένη, με δεδομένο ότι στην κοιλάδα του Κατμαντού, της πρωτεύουσας του Νεπάλ, ο πληθυσμός (σήμερα είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι) αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 6,5%.

Υπολογίζεται ότι ο σεισμός της 25ης Απριλίου όχι μόνο ισοπέδωσε μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου του Κατμαντού, αλλά, επίσης, μετακίνησε όλη την πόλη κατά περίπου τρία μέτρα προς τα νότια. Η τεκτονική ενέργεια που απελευθερώθηκε, ισοδυναμούσε με τουλάχιστον 20 βόμβες υδρογόνου (κάθε μία από αυτές πολύ ισχυρότερη από την ατομική βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα). Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, στο Νεπάλ έχουν γίνει τέσσερις σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ.

Άλλες πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές που κινδυνεύουν από ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με τους γεωλόγους, είναι η Τεχεράνη (Ιράν), η Αϊτή, η Λίμα (Περού), η Παντάνγκ (Ινδονησία) και η Κωνσταντινούπολη, που βρίσκονται κοντά σε μεγάλα τεκτονικά ρήγματα.

Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει συμβεί παγκοσμίως μετά το 1.900, έγινε στις 22 Μαϊου 1960 στη βόρεια Χιλή και ήταν μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχερ, προκαλώντας τσουνάμι και σκοτώνοντας πάνω από 1.700 ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης