Η επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας ερμηνεύεται από πολλούς ως κίνηση που στοχεύει αφενός στην αποκλιμάκωση της έντασης λόγω των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου ως προσπάθεια αποφυγής μιας πιθανής επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, ο υποναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, Ντενίς Κουτλούκ, σε σχόλιό του για το Sputnik, εξέφρασε την άποψη ότι η συγκεκριμένη τουρκική ενέργεια δεν έχει καμία σχέση με την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ότι το πλοίο εστάλη στο λιμάνι για την επεξεργασία των δεδομένων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η οποιαδήποτε απόφαση για τις ενέργειες της Τουρκίας στα θαλάσσια ύδατα δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Ε.Ε. Η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ένωσης. Άλλωστε, οι Βρυξέλλες δεν έχουν τα νομικά δικαιώματα να λαμβάνουν αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα. Επομένως, η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της» τόνισε ο Ντενίς Κουτλούκ.

Επιπλέον, επισήμανε μεταξύ άλλων, πως για την Άγκυρα, η μεταβίβαση των διεθνών τουρκικών δικαιωμάτων της Τουρκίας σε κάποιον τρίτο, ισοδυναμεί με «παραίτηση από τα συμφέροντά της» και «απώλεια της κυριαρχίας της».

Ο πρώην ναύαρχος, θεωρεί πως οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες της Ε.Ε. δεν έχουν όρια, ενώ τα κράτη-μέλη της Ένωσης «ενεργούν με σκοπό την προστασία των συμφερόντων τους» τη στιγμή όμως που, όπως λέει, «υπάρχουν και διεθνή νομικά πρότυπα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης