Μέσα στο πλαίσιο των ενεργειών διαμόρφωσης ενός προφίλ περισσότερο… οικείου και προσιτού στους ψηφοφόρους, ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν συνεχίζει να ακολουθεί το παράδειγμα του Ρώσου ομολόγου του, Vladimir Putin, επιδεικνύοντας την αγάπη του για την άθληση.

Ωστόσο, φαίνεται πως είχε λογαριάσει χωρίς το… άλογο, το οποίο παραπάτησε λίγο πριν τη γραμμή του τερματισμού στη διάρκεια κούρσας, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της κυβέρνησης να βρεθεί στο έδαφος. Το απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή στην πρωτεύουσα της χώρας, Ασγκαμπάτ και όπως ήταν φυσικό ακολούθησε πανδαιμόνιο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το οπτικοακουστικό υλικό που μετέδωσε το Associated Press, δεν προβλήθηκε ποτέ από την κρατική τηλεόραση της ασιατικής χώρας, η οποία φρόντισε ωστόσο να μεταδώσει με κάθε επισημότητα πως ο πρόεδρος ήταν ο μεγάλος νικητής της κούρσας, μήκους 1 χλμ.. Την ίδια στιγμή η κυβερνητική εφημερίδα «Neutral Turkmenistan» αφιέρωσε τέσσερις σελίδες σε αυτή τη νίκη, χωρίς όμως να αναφέρει οτιδήποτε για το ευτράπελο.

Ένας εκκεντρικός πρόεδρος

Ο (Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ) ανέλαβε την προεδρεία του Τουρκμενιστάν το 2006, μετά τον θάνατο του ηγέτη της χώρας, Saparmurat Niyazov (Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2007 κερδίζει τις προεδρικές εκλογές, συγκεντρώνοντας το εκπληκτικό ποσοστό του 91%, ανανεώνοντας τον Φεβρουάριο του 2012 την προεδρική του θητεία με 97% των ψήφων. Βασικός «αιμοδότης» του Δημοσίου στο Τουρκμενιστάν είναι τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, που ισχυροποιούν στην εξουσία τον λεγόμενο και… «Προστάτη»!

Πασίγνωστος για την εκκεντρικότητα του, φροντίζει κατά διαστήματα, να προχωρεί σε ενέργειες που τον κάνουν πιο προσιτό στον απλό κόσμο. Μεταξύ άλλων διοργάνωσε και τους πρώτους αγώνες ταχύτητας με αυτοκίνητα, τους οποίους και κέρδισε (φυσικά).

Όπως φαίνεται και στο video από τους ιππικούς αγώνες, το άλογο του ξεχύνεται προς τη γραμμή του τερματισμού, την οποία και περνά πρώτο, ωστόσο στη συνέχεια χαρίζει άθελά του μια -εκτός προγράμματος- φοβερή στιγμή στην πολιτική καριέρα του αναβάτη του. Οι πρώτες εικόνες από το ατύχημα προβλήθηκαν σε τηλεοπτικά δίκτυα της Ρωσίας και ήδη σύμφωνα με το Associated Press η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν «μπλόκαρε» την πρόσβαση σε αρκετές ιστοσελίδες της γειτονικής χώρας.

Διαβάστε επίσης:
Ημέρα εκλογών στο Τουρκμενιστάν, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012, 07:35

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης