Ο αγώνας δρόμου με τον χρόνο και με το ψύχος συνεχίστηκε όλη τη νύχτα στην Τουρκία και στη βόρεια Συρία για να ανασυρθούν από τα συντρίμμια επιζώντες των σεισμών που προκάλεσαν τεράστια καταστροφή και στις δύο χώρες τα ξημερώματα της Δευτέρας, στοιχίζοντας τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθεί όποια ζωή γίνεται, – όπως αυτή ενός 7χρονου παιδιού που ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα στη Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία, έπειτα από 20 ώρες τρόμου, με τα πιτζάμες του μέσα στη σκόνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομάδες διασωστών στην Τουρκία συνεχίζουν να ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια του κρατικού νοσοκομείου της Αλεξανδρέττας, το οποίο ισοπεδώθηκε εν μέρει από τους σεισμούς. Οι διασώστες σκαρφάλωσαν σε έναν μεγάλο σωρό από τσιμέντο και τούβλα, που κάποτε ήταν η μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου. Παρά τη βροχή και το κρύο, ελπίζουν ότι θα βρουν και άλλους ζωντανούς. Οι γεννήτριες δουλεύουν συνεχώς, δίνοντας φως στην περιοχή.

 

Πολλοί συγγενείς ασθενών έχουν συγκεντρωθεί, περιμένοντας να μάθουν μια είδηση για τους αγαπημένους τους. «Έχουμε έναν ασθενή που είχε μεταφερθεί στο χειρουργείο αλλά δεν ξέρουμε τι συνέβη», είπε η Τούλιν, μια 30χρονη γυναίκα, σκουπίζοντας τα δάκρυά της ενώ προσευχόταν. «Ο Θεός να μας βοηθήσει. Ήδη χάσαμε τρεις συγγενείς σήμερα, μεταξύ αυτών και τη θεία μου. Ο θείος μου είναι εκεί… Ο Θεός να δώσει να μην τον χάσουμε κι αυτόν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο χρόνος εξαντλείται για να σωθούν εκατοντάδες οικογένειες στη Συρία που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτηρίων μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας την οποία διαχειρίζεται η αντιπολίτευση.

Ο Ραΐντ αλ-Σάλεχ δήλωσε στο Reuteres πως χρειάζεται επειγόντως βοήθεια από διεθνείς οργανώσεις για τις προσπάθειες της οργάνωσης, η οποία είναι γνωστή με την ονομασία Λευκά Κράνη στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί.

Κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, που ανακοινώθηκε περίπου είκοσι ώρες μετά την πρώτη από τις τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, η οποία ήταν ισχύος 7,8 βαθμών κι έγινε αισθητή μέχρι τον Λίβανο, την Κύπρο και το βόρειο Ιράκ, χάθηκαν πάνω από 5.000 άνθρωποι,  3.419 στην Τουρκία, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, άλλοι 1.440 και πλέον στη Συρία. Οι αριθμοί αυτοί θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχίζουν να γίνονται ολοένα βαρύτεροι όσο περνούν οι ώρες και οι ημέρες.

Η κακοκαιρία στην Ανατολία περιπλέκει τα καθήκοντα των σωστικών συνεργείων και κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους άστεγους, που τουρτουρίζουν μέσα σε σκηνές ή γύρω από φωτιές, τυλιγμένοι με κουβέρτες.

Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία σε εικόνες

Άνδρας απομακρύνει τη σορό θύματος σεισμού στην επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία

Άνθρωποι προσπαθούν να αναγνωρίσουν πτώματα που ανασύρθηκαν από ερείπια έξω από νοσοκομείο, στο Χαλέπι της Συρίας

Οι κάτοικοι αναζητούν θύματα και επιζώντες ανάμεσα σε κατεστραμμένα κτήρια στο χωριό Μπεσνέγια στη Συρίας

Κάτοικοι ανασύρουν τραυματία από τα ερείπια κτηρίου στην πόλη Τζαντάρης της Συρίας

Κατεστραμμένοι δρόμοι στη Fevzipasa, μια πόλη της συνοικίας Islahiye της Γκαζιαντέπ

Διασώστες απομακρύνουν επιζώντα από κτήριο που κατέρρευσε στο Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας

Έρευνα και διάσωση ανάμεσα στα συντρίμμια στο Ντιγιαρμπακίρ

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να προσεγγίσουν εγκλωβισμένους κατοίκους σε πολυκατοικία στο Ντιγιαρμπακίρ

Οι διασώστες εργάζονται διαρκώς για να σώσουν παγιδευμένους ανθρώπους κάτω από ερείπια στο Γκαζιαντέπ

Επιζώντες σε αυτοσχέδιο καταφύγιο ανάμεσα στα ερείπια στο Χατάι της Τουρκίας

Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες στο Ντιγιαρμπακίρ

Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης ακούει ήχους επιζώντων κατά τη διάρκεια επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στο Χατάι

 

Συνεχίζονται οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης και στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας

Δύο άνθρωποι διασώθηκαν από τα συντρίμμια οκταώροφης πολυκατοικίας στο Ντιγιαρμπακίρ

Τα ερείπια κατοικιών στην περιοχή Πάζαρτζικ του Καχραμανμάρα, Τουρκία

Κάτοικοι και διασώστες ανασύρουν θύματα από ερείπια ενός κτηρίου στο χωριό Μπεσνέγια της Συρίας

Ερείπια πολυκατοικίας στην περιοχή Γίνδαρου του Χαλεπίου της Συρίας

Κάτοικοι και διασώστες αναζητούν θύματα στο χωριό Μπεσνέγια της Συρίας

Ένα νεαρό αγόρι παρηγορείται από ομάδα διασωστών στη Συρία

Φωτιά ξέσπασε σε αναποδογυρισμένα κοντέινερ πλοίων στο Χατάι της Τουρκίας

Εργαζόμενοι της Πολιτικής Άμυνας της Συρίας και δυνάμεις ασφαλείας ερευνούν συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν, στο Χαλέπι

Διεθνής βοήθεια στην Τουρκία – Η ελληνική αποστολή έφτασε στο Ιντσιρλίκ

Αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν κι άλλα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, ιδίως από τη Γαλλία και το Κατάρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κάθε απαραίτητη βοήθεια».

Χθες αναχώρησαν για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, 5 γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιχειρήσει σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Η γαλλική αποστολή που αναμένεται να φθάσει σήμερα θα αναπτυχθεί στην Καχρανμαρμαράς, επίκεντρο του αρχικού σεισμού, δυσπρόσιτη περιοχή, καλυμμένη από το χιόνι, που υπέστη βαρύ χτύπημα.

Δυο αμερικανικά κλιμάκια με 79 ειδικευμένους διασώστες ετοιμάζονταν χθες να μεταβούν επίσης στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Ο Ερντογάν ανέφερε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια.

Αντίθετα στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες», ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, πάνω από 300 Ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται επιτόπου ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο ΟΗΕ αντέδρασε επίσης, επιμένοντας όμως ότι η βοήθεια που θα προσφέρει προορίζεται για «όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια», τμήμα της οποίας είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού.

Στις περιοχές που ελέγχου οι αντάρτες, που γειτονεύουν με την Τουρκία, στη βορειοδυτική Συρία, καταμετρώνται τουλάχιστον 700 νεκροί.

Εκμεταλλευόμενοι το χάος που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός, περίπου 20 φερόμενοι ως μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απέδρασαν από τη στρατιωτική φυλακή της Ράζο, που ελέγχεται από φιλοτουρκική παράταξη ανταρτών.

Οι απολογισμοί των θυμάτων στη μια και στην άλλη πλευρά των συνόρων δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, με δεδομένη την έκταση των καταστροφών και το ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι ακόμα σε εξέλιξη. Στην Τουρκία, οι αρχές κάνουν λόγο για πέντε χιλιάδες κτήρια που κατέρρευσαν.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εκθέτουν τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια σε άλλον έναν κίνδυνο, αυτόν της υποθερμίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως φοβάται ότι οι απολογισμοί των θυμάτων θα είναι πολλαπλάσιοι από τους αρχικούς.

Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται: χθες καταγράφτηκαν 185 μετασεισμοί. Ακολούθησαν τον αρχικό σεισμό, 7,8 βαθμών, που σημειώθηκε μέσα στη νύχτα, στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας), και άλλον έναν εξαιρετικά ισχυρό, 7,5 βαθμών, χθες το μεσημέρι.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως άνοιξαν γυμναστήρια, κολέγια, ακόμη και τζαμιά, για να φιλοξενηθούν σεισμοπαθείς στους κοιτώνες τους. Όμως, λόγω του φόβου πως θα γίνουν κι άλλοι ισχυροί σεισμοί, πολλοί κάτοικοι προτιμούν να περνούν τις νύχτες έξω, όπως στη Σανλιούρφα. Ο χθεσινός σεισμός είναι ο πιο πολύνεκρος στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε αφήσει πίσω τουλάχιστον 17.000 νεκρούς, ανάμεσά τους περίπου 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος και έκανε γνωστό πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα.

Εκτίμηση για 20.000 νεκρούς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει σημαντική αύξηση στον αριθμό των νεκρών ύστερα από τον ισχυρό σεισμό και τους μετασεισμούς του στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία που είχαν ως αποτέλεσμα πολλά κτήρια να ισοπεδωθούν. 

«Νομίζω ότι μπορούμε να αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε στο Reuters ο Ρικ Μπρέναν, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για καταστάσεις επείγουσας ανάγκης στην ανατολική Μεσόγειο. «Έχουν καταρρεύσει πολλά κτήρια και θα αυξηθεί περισσότερο γύρω από το επίκεντρο του σεισμού». Ο ίδιος δήλωσε ότι οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίζονται από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν τον αρχικό σεισμό. «Είναι πιο δύσκολο για τις ομάδες διάσωσης να πάνε εκεί για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους», δήλωσε. «Κτήρια που ίσως υπέστησαν κάποιες ζημιές, αλλά παραμένουν λειτουργικά, μπορεί να δεχθούν νέο πλήγμα και μπορεί να καταρρεύσουν». Η Συρία, που ήδη είναι αντιμέτωπη εδώ και χρόνια με ανθρωπιστική κρίση, σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έξαρση της χολέρας, βρέθηκε στην «τέλεια καταιγίδα» μετά τον φονικό σεισμό, σύμφωνα με τον Μπρέναν. «Ο συνδυασμός όλων αυτών των κρίσεων οδηγεί σε τεράστια δεινά», δήλωσε.

«Δεν θα είναι καλός ο απολογισμός», είπε ο Ρότζερ Μάσον, επίτιμος επιστημονικός συνεργάτης στο Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. «Τα θύματα θα είναι χιλιάδες, ενδεχομένως και δεκάδες χιλιάδες», πρόσθεσε. Σεισμοί παρόμοιου μεγέθους σε κατοικημένες περιοχές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Ένας σεισμός 7,8 βαθμών στο Νεπάλ, το 2015, σκότωσε σχεδόν 9.000 ανθρώπους.  Ο ψυχρός, χειμωνιάτικος καιρός, σημείωσε, σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης δήλωσε σε εκπομπή του Mega πως οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους. «Ο πρώτος σεισμός είναι ίσως ο μεγαλύτερος σεισμός που γνωρίζουμε τα τελευταία 100 χρόνια στην Ανατολία. Συγκρίνεται με τον σεισμό του 1939. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας πολλή σκέψη για το εάν ο δεύτερος σεισμός είναι μετασεισμός ή δεύτερος κύριος σεισμός», δήλωσε. «Είναι μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Εκτιμώ ότι θα πλησιάσουμε τους νεκρούς που είχαμε στον σεισμό της Νικομήδειας το 1999. Μπορεί να φτάσουμε και τους 20.000 νεκρούς, ίσως και παραπάνω», είπε και συμπλήρωσε: «Ακόμα και πέντε άτομα να βάλετε σε κάθε κτίσμα, βγάζετε ένα πολύ δύσκολο και στενάχωρο νούμερο. Θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες τραυματίες. Ίσως τα πιο κοντινά νοσοκομεία θα έχουν καταρρεύσει. Η προσπάθεια διάσωσης δεν θα είναι καθόλου εύκολη». 

Απόδραση περίπου 20 φερόμενων ως μαχητών του ΙΚ από φυλακή στη Συρία

Περίπου είκοσι φερόμενοι ως μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απέδρασαν από συριακή φυλακή κατά τη διάρκεια εξέγερσης την οποία διευκόλυνε ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο κέντρο κράτησης.

Στη στρατιωτική φυλακή της Ράζο, κοντά στα σύνορα της βορειοανατολικής Συρίας με την Τουρκία, κρατούνται έγκλειστοι περίπου 2.000 άνθρωποι, τους 1.300 εκ των οποίων βαραίνουν υποψίες πως πολέμησαν στις τάξεις του ΙΚ, διευκρίνισε η πηγή αυτή. Στην εγκατάσταση βρίσκονται επίσης κούρδοι μαχητές.

«Μετά τον σεισμό που έπληξε τη Ράζο κρατούμενοι στασίασαν και πήραν τον έλεγχο ορισμένων τομέων της φυλακής», εξήγησε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Περίπου είκοσι φυλακισμένοι απέδρασαν. Θεωρούμε πως πρόκειται για μέλη του ΙΚ», πρόσθεσε η ίδια πηγή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η φυλακή της Ράζο, σε περιοχή στα χέρια αντικαθεστωτικών ανταρτών, ελέγχεται από φιλοτουρκικές δυνάμεις.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, επιβεβαίωσε ότι ξέσπασε εξέγερση στη φυλακή, αλλά σημείωσε πως δεν είναι σε θέση να πει εάν απέδρασαν κρατούμενοι.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν λιγότερα από 100 χιλιόμετρα από τη Ράζο, κοντά στην Γκαζιάντεπ της Τουρκίας, προκάλεσε ζημιές σε πύλες και τοίχους της φυλακής, διευκρίνισε η πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η σεισμική δόνηση στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 3.800 ανθρώπους στις δύο χώρες, ανάμεσά τους 1.440 και πλέον στη Συρία, σύμφωνα με τον ακόμη προσωρινό απολογισμό των θυμάτων, που δεν σταματά να αυξάνεται με ταχύτητα.

Πηγή: The Guardian 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης