Ακριβώς μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν και μετά τις προειδοποιήσεις του προέδρου Ερντογάν για ακύρωσή του, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως άρχισαν στρατιωτική άσκηση στα ιρακινά σύνορα.

Ως απάντηση στην οριστική απόφαση του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί να συνεχίσει τις διεργασίες για το δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ, εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα, τεθωρακισμένα και άρματα μάχης καθώς και ειδικές δυνάμεις επιχειρούν από νωρίς το πρωί στα τουρκο – ιρακινά σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο αργότερα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν άσκηση στις περιοχές Σιλόπι Χαμπούρ που είναι και το μόνο σημείο πρόσβασης από Τουρκία προς βόρειο Ιράκ.

Ο τουρκικός στρατός αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «παράλληλα με την άσκηση αυτή, συνεχίζονται οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη μεθοριακή περιοχή».

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν έως 100 στρατιωτικά οχήματα, μεταξύ των οποίων άρματα μάχης, να έχουν αναπτυχθεί νωρίς σήμερα το πρωί στα ιρακινά σύνορα, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στη νοτιοανατολική Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άγκυρα έχει επαναλάβει πολλές φορές πως αντιτίθεται στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού, που προγραμματίζεται για τις 25 Σεπτεμβρίου, και προειδοποιεί πως «θα έχει ένα τίμημα». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Τούρκου προέδρου: «Αυτήν τη φορά η εκεί διαδικασία μάς ενοχλεί. Δεν μπορούμε να πούμε, ορίστε, συνεχίστε σε ένα βήμα προς την απόσπαση από το Ιράκ. Τους το έχουμε πει επανειλημμένως».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης