Ενώ η Άγκυρα συνεχίζει να πλήττει θέσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, στο εσωτερικό συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που πιθανότατα θα είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ύστερα από τρεις γύρους διερευνητικών επαφών με την αξιωματική αντιπολίτευση του ΡΛΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η υπηρεσιακή κυβέρνηση Νταβούτογλου φαίνεται ότι αύριο εγκαταλείπει την προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια λύση προέκρινε ο επιχειρηματικός κόσμος της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί της Εθνικιστικής ΚίνησηςΜε δεδομένο ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα κάνει καμία προσπάθεια σύναψης συνασπισμούς με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται πλέον υπό εισαγγελική έρευνα για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία, απομένει μόνον ένας πιθανός συνεργάτης που θα μπορούσε να βοηθήσει στην άρση του πολιτικού αδιεξόδου μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου – που δεν χάρισαν την πλειοψηφία σε κανένα κόμμα, αν και διατήρησαν το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην πρώτη θέση. Ο συνεργάτης αυτός πιστεύεται ότι είναι το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που ιδεολογικά ταυτίζεται με την κυβέρνηση ως προς τον αγώνα κατά του PΚΚ.

Και στο βάθος εκλογές

Ο πρόεδρος Ερντογάν, που παρεμβαίνει ανοιχτά σε κάθε πολιτική διεργασία, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί τη λύση μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Προφανώς γιατί έτσι το κόμμα του θα έχανε την αποκλειστικότητα της εξουσίας. Από την άλλη δεν θα ήθελε ούτε ένα αδιέξοδο που θα οδηγούσε υποχρεωτικά στην προκήρυξη νέων εκλογών υπό μια οικουμενική κυβέρνηση, όπου όμως τα υπουργεία θα μοιράζονταν ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη της νέας βουλής και όπου το φιλοκουρδικό κόμμα θα αναλάμβανε 4 υπουργεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεπώς το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ως τις 23 Αυγούστου, ημερομηνία λήξης των διεργασιών για πολιτική λύση, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου θα συγκροτήσει μια νέα κυβέρνηση από νεοεκλεγέντα μέλη του κόμματός του και θα εμφανιστεί στη βουλή ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, έχοντας όμως εξασφαλίσει την υποστήριξη των 80 ακροδεξιών βουλευτών του Μπατχσελί. Υπό αυτό το σχήμα η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές είτε τον Νοέμβριο ή την ερχόμενη άνοιξη. Εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης