Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την Παρασκευή να παραταθεί η κράτηση του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κατηγορείται για ανάμιξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και έχει παραμείνει προφυλακισμένος εδώ και πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να έχει εκδοθεί σε βάρος του καταδικαστική απόφαση.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης όρισε την επόμενη δικάσιμο στις 5 Φεβρουαρίου 2021, οπότε θα κληθούν να καταθέσουν μάρτυρες. Να σημειωθεί ότι η δικαστική αίθουσα την Παρασκευή ήταν γεμάτη από παρατηρητές, ξένους διπλωμάτες και στελέχη της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές δυτικές χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την παρατεταμένη κράτηση του Καβαλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι αυτή εξυπηρετεί μόνο τη φίμωσή του. Αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, τον περασμένο μήνα, οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πολλαπλασίασαν τις εκκλήσεις τους για την αποφυλάκιση του επιχειρηματία.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, η Έμα Σίνκλερ-Γουέμπ της οργάνωσης Human Rights Watch χαρακτήρισε τον Καβαλά «πολιτικό όμηρο» σε μια «αργή δίκη» με ελάχιστες αποδείξεις. «Πρόκειται για μια απολύτως σοκαριστική κατάχρηση του τουρκικού δικαστικού συστήματος και δυσφημεί τη χώρα», είπε.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Καβαλά αθωώθηκε για την κατηγορία της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης το 2013 αλλά συνελήφθη αμέσως και αυτή τη φορά κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης από τη φυλακή ο 63χρονος Καβαλά είπε στο δικαστήριο ότι καμία από τις κατηγορίες που του αποδίδονται δεν βασίζεται «σε γεγονότα, αποδείξεις ή αντικειμενική εκτίμηση μιας συγκεκριμένης εγκληματικής ενέργειας». Η φυλάκισή του, πρόσθεσε είναι «πνευματικό βασανιστήριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καβαλά κατηγορείται ότι συνεργαζόταν με τον Χένρι Μπάρκεϊ, έναν εξέχοντα Τούρκο ακαδημαϊκό με έδρα τις ΗΠΑ. Ο Μπάρκεϊ φέρεται ότι διατηρούσε δεσμούς με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Και οι δύο κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης, μια κατηγορία που επιφέρει την ποινή των ισοβίων, καθώς και για κατασκοπεία, κατηγορία που τιμωρείται με κάθειρξη έως και 20 ετών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Καβαλά και ο Μπάρκεϊ μίλησαν τηλεφωνικά σχεδόν τρεις μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, ότι είχαν συναντηθεί σε ένα εστιατόριο της Κωνσταντινούπολης στις 18 Ιουλίου του ίδιου έτους και ότι τα σήματα των κινητών τηλεφώνων τους προέρχονταν από την ίδια περιοχή πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters τον Οκτώβριο, ο Μπάρκεϊ εξήγησε ότι συνάντησε τυχαία τον Καβαλά στο εστιατόριο και συνομίλησαν για λίγα λεπτά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης