Στην πρώτη θέση της κατάταξης των κρατών που αγοράζουν γερμανικό στρατιωτικό υλικό βρίσκεται η Άγκυρα. Οι εξαγωγές όπλων και άλλου στρατιωτικού υλικού της Γερμανίας στην Τουρκία τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 ήταν άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η εισβολή των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία έχει θέσει εκ νέου τις πωλήσεις αυτής της φύσης στο μικροσκόπιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών κατόπιν ερωτήματος του κόμματος «Η Αριστερά», οι γερμανικές εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία τα τελευταία 14 χρόνια ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αφού αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο του τζίρου της γερμανικής βιομηχανίας. Η Τουρκία κατατάσσεται μακράν πρώτη ως προς τις εισαγωγές γερμανικών όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσό (250,4 εκατ. ευρώ) είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε ετήσια βάση από 2005, παρότι δεν συμπεριλαμβάνονται στα δεδομένα αυτά τέσσερις μήνες της χρονιάς.

Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως οι εξαγωγές αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους το ναυτικό: πρόκειται για υλικό προοριζόμενο για τη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων τύπου 214 στην Τουρκία με τη συμμετοχή της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). Η πώληση είχε εγκριθεί το 2009.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας επεσήμανε το Σαββατοκύριακο ότι η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δεν σκοπεύει να εγκρίνει νέες αιτήσεις για την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία όσο συνεχίζεται η τουρκική εισβολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης