Ένα τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε ένα νέο ένταλμα σύλληψης κατά του Τούρκου επιχειρηματία και φιλανθρώπου Οσμάν Καβαλά, ο οποίος συνελήφθη εκ νέου τον περασμένο μήνα μετά την αθώωση του σε μια ξεχωριστή δίκη, ανέφερε ένας από τους δικηγόρους του στο Reuters.

Ο Καβαλά είχε απαλλαγεί από κατηγορίες που σχετίζονταν με τις διαδηλώσεις το 2013, που έγιναν γνωστές ως το κίνημα Γκεζί, αλλά συνελήφθη εκ νέου την επόμενη ημέρα, κατηγορούμενος για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, εκδόθηκε ένα δεύτερο ένταλμα σύλληψης σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος, αυτή τη φορά με κατηγορίες για κατασκοπεία.

Τα δικαστικά έγγραφα, που περιήλθαν στη γνώση του Reuters, τονίζουν πως ο Καβαλά είχε έρθει σε επαφή με έναν άνδρα που φέρεται ότι κατασκόπευε για ξένες κυβερνήσεις.

Ο Καβαλά αρνείται όλες τις κατηγορίες. Μετά την νέα σύλληψή του τον περασμένο μήνα, ο ίδιος είπε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρενέβη για να αποτρέψει την αποφυλάκισή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση του εξέχοντα επιχειρηματία έχει επικριθεί από δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας και από οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων που τονίζουν ότι οι κατηγορίες είναι πολιτικές.

«Ο Οσμάν Καβαλά πρέπει να αποφυλακιστεί, να μην αντιμετωπίσει επιπλέον κατασκευασμένες κατηγορίες που είναι προδήλως αβάσιμες», δήλωσε με tweet της η Μιλένα Μπουγιούμ από το τουρκικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε ζητήσει τον Δεκέμβριο την άμεση απελευθέρωσή του, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης