Ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας της Άγκυρας, ο οποίος κατηγορείτο για διασυνδέσεις με τους υποκινητές του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, πέθανε στη φυλακή από καρδιακή προσβολή, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Ζεκί Γκιουβέν είχε συλληφθεί τον περασμένο μήνα ως ύποπτος για διασυνδέσεις με τα δίκτυα του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές ότι υπέθαλψαν την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εγκατεστημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμιξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ωστόσο η Άγκυρα εξακολουθεί να διώκει χωρίς διακοπή τους φερόμενους ως υποστηρικτές του.

Ο Ζεκί Γκιουβέν, 48 ετών, πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 18:30 την Κυριακή, στο κελί του στη φυλακή Σιντζάν, στα περίχωρα της Άγκυρας, σύμφωνα με το Ανατολή.

Τα δίκτυα των γκιουλενιστών κάνουν συχνά λόγο για ύποπτες συνθήκες θανάτου δεκάδων φερόμενων ως οπαδών τους στη φυλακή, κυρίως αυτοκτονίες, όμως οι τουρκικές αρχές δηλώνουν πως οι κρατούμενοι αυτοί έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα όταν τη χρειάζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκιουβέν φερόταν να διαδραμάτισε ρόλο πρώτης γραμμής στο πλαίσιο μίας από τις δομές των γκιουλενιστών, των αποκαλούμενων «Χρυσών παιδιών», αλλά και να είχε εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο ηθών που αποκαλύφθηκε σε ένα βίντεο που είχε κοστίσει το 2010 τη θέση του Ντενίζ Μπαϊκάλ, τότε επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP.

Οι αρχές είχαν κατηγορήσει τους γκιουλενιστές ότι είχαν κυκλοφορήσει το βίντεο αυτό που αποκάλυπτε μια εξωσυζυγική σχέση του Μπαϊκάλ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των διώξεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Σήμερα οι αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 68 μελών της διοίκησης του στρατού ξηράς, που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, σύμφωνα με το Ανατολή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης