Τουρκία: Η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 142 έτη στον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017, 02:43
Τουρκία: Η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 142 έτη στον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος
Η εισαγγελία ζήτησε την Τρίτη ποινή κάθειρξης έως 142 έτη σε βάρος του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπροέδρου του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της χώρας, ο οποίος κατηγορείται ότι ανήκει στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Η εισαγγελία του Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία) ζήτησε εξάλλου να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 83 ετών στη Φιντέν Γιουκσεντάγ, η οποία συμπροεδρεύει με τον Ντεμιρτάς του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι δύο ηγέτες είχαν συλληφθεί τον Νοέμβριο μαζί με άλλους δέκα βουλευτές του κόμματος, η ασυλία των οποίων είχε αρθεί.

Κατηγορούνται ότι ανήκουν στο PKK ή ότι το υποστηρίζουν. Η κουρδική αυτή οργάνωση διεξάγει εδώ και τρεις δεκαετίες ένοπλο αγώνα ζητώντας περισσότερα δικαιώματα και αυτονομία για τους Κούρδους. Έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Το HDP ανέκαθεν αρνούνταν κατηγορηματικά ότι είναι μια πολιτική βιτρίνα για το PKK. Ο Ντεμιρτάς υποστηρίζει πως τιμωρείται επειδή αντιτάχθηκε στο σχέδιο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε προεδρικό το τουρκικό πολίτευμα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017, 02:44