Στην Τουρκία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εξελιχθεί σε επικίνδυνο χώρο για τους χρήστες.

Οι αναρτήσεις ελέγχονται από τις αρχές και μπορεί να έχουν δραματικές συνέπειες όπως δείχνουν πολλά παραδείγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την προσγείωση στην Αττάλεια ήρθε και η σύλληψη για τον Γερμανό τουρκικής καταγωγής Οσμάν Μπ.

Ο 36χρονος κατηγορείται για τρομοκρατική προπαγάνδα και ενδέχεται να αντιμετωπίσει αρκετά χρόνια φυλάκισης. Ο Οσμάν Μπ. φέρεται να δημοσίευσε στο Facebook φωτογραφίες του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ηγέτη του απαγορευμένου στην Τουρκία ΡΚΚ.

 Αυτό που για την Ευρώπη αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για πολλούς ανθρώπους στην Τουρκία αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Τουρκία η κίνηση στα κοινωνικά δίκτυα παρακολουθείται σχολαστικά και σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές το 2018 παρακολουθούνταν 110.000 λογαριασμοί ενώ συνελήφθησαν 7.100 χρήστες, εκ των οποίων 2.754 φυλακίστηκαν.

Οι κατηγορίες της τουρκικής δικαιοσύνης ποικίλλουν: Από προσβολή του προέδρου, προσβολή κρατικών θεσμών, παρακίνηση σε επανάσταση ή τρομοκρατική προπαγάνδα στο όνομα του κινήματος Γκιουλέν ή των κουρδικών οργανώσεων YPG και PKK.

Η τουρκική οικονομία δεν περνάει κρίση!

Το διάστημα 2014-17 στην Άγκυρα δικάστηκαν 12.173 άνθρωποι για προσβολή του προέδρου – 3.221 φυλακίστηκαν.

Ο Τούρκος δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρωπινά δικαιώματα Χάντι Τσιν εκτιμά ότι οι συλλήψεις που βασίζονται σε κινήσεις στα κοινωνικά δίκτυα είναι εντελώς αυθαίρετες.

Διότι, όπως τονίζει, δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να ρυθμίζει τις δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πραγματικός αριθμός των χρηστών των social media που ανακρίνονται από τις αρχές πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ όσο έχει γίνει γνωστό.

«Σε σχεδόν κάθε τουρκική πόλη συστάθηκαν εντός της αστυνομίας ομάδες social media οι οποίες παρακολουθούν όλο το 24ωρο αναρτήσεις χρηστών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη βρίσκεται και ο οικονομολόγος Μουσταφά Σονμέζ

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στην Τουρκία η περίπτωση του οικονομολόγου Μουσταφά Σονμέζ.

 Στις 14 Απριλίου συνελήφθη με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου διότι μέσω Twitter έδωσε την εντύπωση ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση.

 Ο ίδιος δηλώνει αγανακτισμένος για το γεγονός ότι κάθε κριτική στην πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης ή στον Ερντογάν μπορεί να συνεπάγεται φυλάκιση.

Ο Χάντι Τσιν

Ο δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα Χάντι Τσιν επισημαίνει ότι στον αντίποδα δεν συμβαίνει το ίδιο: «Άνθρωποι που τάσσονται στο πλευρό του Ερντογάν επιτρέπεται να δημοσιεύουν στα κοινωνικά δίκτυα όσα σχόλια μίσους θέλουν – ακόμη και αν είναι ρατσιστικά, προσβλητικά ή και απειλητικά.

Αντίθετα, κάθε δήλωση υπέρ της ειρήνης, όπως το «όχι στον πόλεμο» θεωρείται αμέσως υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων», δηλώνει ο Χάντι Τσιν.

Ο ίδιος εναποθέτει τις ελπίδες του στην Ευρώπη και εκτιμά ότι η ΕΕ θα έπρεπε να αντιδρά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε περιπτώσεις καταπάτησης της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην Τουρκία.

Οι πολίτες που υποφέρουν από τις πολιτικές καταστολής δεν λαμβάνουν επαρκή βοήθεια από την ΕΕ, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες από: Deutsche Welle

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης