Εντάλματα σύλληψης για τον εν ενεργεία αρχηγό της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, αλλά και τους δύο προκατόχους του, εξέδωσε η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης με την αιτιολογία πως και οι τρεις αρνήθηκαν να παραστούν ενώπιον του εισαγγελέα για κατάθεση σε έρευνα αναφορικά με πιθανολογούμενες μυστικές συνομιλίες της ΜΙΤ με την ηγεσία των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ.

Αφορμή για την κλήση των ηγετών της ΜΙΤ στον εισαγγελέα στάθηκε η διαρροή πληροφοριών στον Τύπο ότι πράκτορες της υπηρεσίας που διείσδυσαν σε ένοπλες κουρδικές ομάδες «συμμετείχαν σε επιθέσεις, δολοφονίες και τρομοκρατικές ενέργειες». Ο κανονισμός της υπηρεσίας απαγορεύει αυτού του είδους την συμμετοχή, αλλά οι πράκτορες ισχυρίζονται ότι ήταν υποχρεωμένοι να δράσουν με αυτό τον τρόπο γιατί διαφορετικά κινδύνευαν να αποκαλυφθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται, πως αυτές τις μέρες στην τουρκική Βουλή είναι προς συζήτηση νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τη ΜΙΤ να λαμβάνει πρώτα την έγκριση του πρωθυπουργού πριν κάνει οποιαδήποτε επιχείρηση. Μάλιστα, αν τελικά περάσει αυτή ρύθμιση δεν θα αφορά μόνο τις μελλοντικές επιχειρήσεις της ΜΙΤ, αλλά και αυτές που είναι εν εξελίξει.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης