Η Τουρκία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην στελέχους της CIA Γρέιχαμ Φούλερ, όπως μεταδίδουν το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Hurriyet, με την κατηγορία ότι υποστήριξε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, προσθέτοντας ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της έντασης μεταξύ της χώρας και των ΗΠΑ.

Το ένταλμα, που εκδόθηκε από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζει ότι ο κ. Φούλερ συμμετείχε σε σύσκεψη καθοδηγητών του πραξικοπήματος στα Πριγκιποννήσια της Πόλης, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η απόπειρα κατάληψης της εξουσίας και εγκατέλειψε την Τουρκία μετά την αποτυχία των στρατιωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φερόμενη εμπλοκή του κ. Φούλερ και της CIA στο πραξικόπημα ήταν μία αναπόδεικτη θεωρία, που άρχισαν να διαδίδουν Τούρκοι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ήδη από το περσινό καλοκαίρι. Η Άγκυρα ωστόσο δεν έχει παρουσιάσει κανένα απτό στοιχείο για να υποστηρίξει τις καταγγελίες της.

Ο ίδιος ο κ. Φούλερ, που έχει σταματήσει να εργάζεται για τη CIA εδώ και χρόνια, έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη στο πραξικόπημα.

Σημειώνεται πως το ένταλμα σε βάρος του κ. Φούλερ έρχεται μία ημέρα μετά την κατάθεση του Τουρκοϊρανού εμπόρου χρυσού Ρέζα Ζαράμπ – που συνεργάζεται με τις αμερικανικές Αρχές – ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εγκρίνει συναλλαγές που έσπαγαν τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης