Τουρκικό Εφετείο διέταξε την αποφυλάκιση πέντε δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, οι οποίοι είχαν φυλακιστεί κατηγορούμενοι για τρομοκρατία, όπως ανακοίνωσαν δύο εκ των συνηγόρων τους.

Μεταξύ των δημοσιογράφων που θα απελευθερωθούν είναι και ο γνωστός γελοιογράφος Μούσα Καρτ. Όλοι τους αναμένεται να αποφυλακιστούν αργότερα απόψε, είπε ο δικηγόρος Τόρα Πεκίν, δεδομένου ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι δεσμευτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τον Μούσα Καρτ, θα αποφυλακιστούν επίσης οι Χακάν Κάρα, Μουσταφά Κεμάλ Γκουνγκόρ, Γκουράι Οζ, Οντέρ Τσελίκ και Μπουλέντ Ουτκού. Είχαν καταδικαστεί σε ποινές μικρότερες των πέντε ετών, κάτι που συνήθως οδηγεί στην αναστολή εφαρμογής της ποινής.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο πρώην λογιστής της εφημερίδας, Εμρέ Ιπέρ, θα παραμείνει στη φυλακή.

Οι δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν ότι ήταν υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), τουο εκτός νόμου Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C) και του δικτύου του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, που σύμφωνα με την Άγκυρα ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δύο τελευταία χρόνια, μετά την καταδίκη τους, οι πέντε δημοσιογράφοι μπαινόβγαιναν στις φυλακές. Είχαν αποφυλακιστεί για μικρό χρονικό διάστημα όταν έκαναν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, η οποία όμως επικυρώθηκε στη συνέχεια από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Τότε επέστρεψαν στη φυλακή Καντιρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, για να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης