Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την Τρίτη την αποφυλάκιση ενός πρώην βουλευτή του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι τα δικαιώματά του παραβιάστηκαν από τις Αρχές, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και την οικογένειά του.

Ο Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, εκλεγείς με το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και γνωστός για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθη και φυλακίστηκε τον Απρίλιο, αφού είχε εκπέσει του βουλευτικού του αξιώματος στις 17 Μαρτίου μετά την επιβεβαίωση από τη δικαιοσύνη της καταδίκης του σε φυλάκιση δυόμιση χρόνων για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαμαρτυρόμενος για την καθαίρεσή του, ο 55χρονος Γκεργκερλίογλου είχε αρνηθεί αρχικά να φύγει από το Κοινοβούλιο διανυκτερεύοντας και τρώγοντας σε μια αίθουσα του κτηρίου για αρκετές μέρες, έως ότου συλληφθεί.

Την Πέμπτη, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμά του να διεξάγει πολιτικές δραστηριότητες και οι ατομικές του ελευθερίες «παραβιάστηκαν», ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης και ο γιος του.

Σε συνέχεια της απόφασης αυτής, ένα δικαστήριο διέταξε την Τρίτη την αποφυλάκιση του πρώην βουλευτή, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η απόφαση έχει διαβιβαστεί στο γραφείο του εισαγγελέα. Θα απελευθερώσουν τον πατέρα μου. Θα πάω να τον πάρω», έγραψε στο Twitter ο γιος του, Σαλίχ Γκεργκερλίογλου.

Το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου, κατηγορείται τακτικά από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «πολιτική βιτρίνα» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα.

Από το 2016, έχουν συλληφθεί αρκετές εκατοντάδες εκλεγμένοι αξιωματούχοι και ακτιβιστές του HDP, αλλά η καταστολή φαίνεται να έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες.

Στα τέλη του περασμένου μήνα το Συνταγματικό Δικαστήριο δέχθηκε να εξετάσει την προσφυγή ενός εισαγγελέα που ζήτησε να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα για φερόμενους δεσμούς του με Κούρδους αντάρτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης