Τουλάχιστον 1.863 Τούρκοι δημοσιογράφοι απολύθηκαν ύστερα από κυβερνητική παρέμβαση στα 12 χρόνια της διακυβέρνησης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτει τεκμηριωμένη έρευνα του Λαϊκού Κόμματος η οποία δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα σε μορφή Μαύρης Βίβλου.

Η έρευνα, η οποία φέρει τον τίτλο «Δημοσιογράφοι με Σπασμένα Μολύβια», χωρίζει τους απολυμένους ρεπόρτερ σε τρεις κατηγορίες: Σε μεμονωμένους δημοσιογράφους που απολύθηκαν, σε αυτούς που διώχθηκαν ομαδικά από τα έντυπα στα οποία εργάζονταν και σε δημοσιογράφους φυλακισμένους για «αδικήματα σχετικά με την εργασία τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 42 απολυμένοι δημοσιογράφοι καταθέτουν λεπτομέρειες της δίωξής τους αλλά 20 εξ αυτών δεν υπογράφουν επειδή φοβούνται νέες διώξεις. Η Μαύρη Βίβλος παραθέτει και πολλές από τις διαμαρτυρίες διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων προς την τουρκική κυβέρνηση για την δίωξη του Τύπου και την (άτυπη) λογοκρισία.

Στη «δωδεκαετία Ερντογάν» μειώθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των συνδικαλισμένων δημοσιογράφων, εξαιτίας της «ασφυκτικής κυβερνητικής πίεσης» στο συνδικαλιστικό όργανο τους το οποίο «έχει μεταβληθεί σε άθλιο κυβερνητικό μοχλό πίεσης» των συντακτών. Από το 21% των δημοσιογράφων που ήταν μέλη της ένωσής τους το 2009, σήμερα έμεινε το 4,7%.

Το κυβερνητικό κόμμα και η κυβέρνηση του (Ερντογαν) έχουν γίνει «τα μεγάλα αφεντικά του Τύπου», σχολίασε ο υπαρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Βελί Ατσμπάμπα. Άλλοι βουλευτές αναγνωρίζουν ότι στην Τουρκία «δεν υπάρχει ανεξάρτητος Τύπος ούτε ανεξάρτητη συνδικαλιστική ένωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Συνελήφθησαν ξένοι δημοσιογράφοι με την κατηγορία της κατασκοπείας
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014, 18:08

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης