Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στο Νότιο Σουδάν τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η πολιτική διένεξη ανάμεσα στον εκλεγμένο πρόεδρο Σάλβα Κιρ και τον πρώην αντιπρόεδρό του, Ρικ Μάκαρ, ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά του πολέμου τον Δεκέμβριο του 2013. Η σύρραξη άνοιξε εκ νέου το χάσμα μεταξύ των φυλών Ντίνκα (του Κιρ) και Νούερ (του Μάκαρ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν καταγγείλει τον περασμένο μήνα ότι τα εμπόλεμα μέρη στο Νότιο Σουδάν συνεχίζουν να σκοτώνουν, να απάγουν και να εκτοπίζουν αμάχους, αλλά και να καταστρέφουν περιουσίες, παρά τη συμφιλιωτική ρητορική που έχουν υιοθετήσει στις δημόσιες εμφανίσεις τους οι Κιρ και Μάκαρ.

Έπειτα από μήνες αδιέξοδων, αναποτελεσματικών διαπραγματεύσεων και συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός που δεν εφαρμόστηκαν, οι δύο πλευρές αποδέχτηκαν τον Ιανουάριο να μοιραστούν την εξουσία, σχηματίζοντας μια μεταβατική κυβέρνηση. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τον περασμένο μήνα ο Κιρ διόρισε εκ νέου τον Μάκαρ στο παλιό του αξίωμα, αυτό του αντιπροέδρου.

«Πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης; Πουθενά» έκρινε το ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ. «Βλέπουμε τη βία να εξαπλώνεται κατά μήκος των εθνοτικών γραμμών και σε άλλες περιοχές του Νότιου Σουδάν, που δεν είχαν πληγεί ως τώρα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης