Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις επιθέσεις που διαπράχθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη από συμμορίες κακοποιών στη βορειοδυτική και την κεντρική Νιγηρία, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικοι.

Προχθές Τετάρτη, ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες εισέβαλαν στο χωριό Νταμάγκα, στην πολιτεία Ζαμφάρα (βορειοδυτικά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι κακοποιοί έφτασαν γύρω στη 01:00 κι άρχισαν να ρίχνουν αδιακρίτως. Σκότωσαν δεκατρείς ανθρώπους», ανέφερε ο Αγιούμπα Μούσα, κάτοικος του χωριού.

Οι ένοπλοι «έκλεψαν αγελάδες, πρόβατα, κατσίκες, ακόμα και κοτόπουλα», πρόσθεσε.

Οι πυροβολισμοί προκάλεσαν πανικό στο χωριό, όπου μαθητές οικοτροφείου τράπηκαν αμέσως σε φυγή λόγω του φόβου πως θα τους έπαιρναν ομήρους, είπε άλλος κάτοικος, ο Σαχάμι Όμαρ, που έδωσε τον ίδιο απολογισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και μια δεκαετία, συμμορίες κακοποιών, που οι αρχές αποκαλούν γενικά «ληστές», ή «κακοποιά στοιχεία», κατατρομοκρατούν τους πληθυσμούς της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας. Επιτίθενται σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, απαγάγουν τοπικές προσωπικότητες ή ταξιδιώτες για λύτρα.

Τους τελευταίους μήνες, πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις εναντίον σχολείων, προκαλώντας έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στη Νιγηρία και σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε κάτι λιγότερο από τρεις μήνες, έχουν γίνει τέσσερις μαζικές απαγωγές μαθητών και μαθητριών σε φτωχές, αγροτικές περιοχές της πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας.

Επίσης προχθές Τετάρτη, ομάδα κακοποιών επιτέθηκε στο χωριό Οσέου, στην πολιτεία Νασαράουα (κεντρικά) περί τις 06:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας) και σκότωσαν 17 ανθρώπους.

«Επιτέθηκαν στους χωρικούς με ματσέτες και σκότωσαν 17 ανθρώπους», είπε ο Ιντρίς Χαμπίμπου, κάτοικος του χωριού.

Οι δράστες ήταν «πολυάριθμοι» και μια τοπική ομάδα παραστρατιωτικών, που έχει αναλάβει να προστατεύει τις κοινότητες από τις συμμορίες, «δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Οι δράστες είχαν πυροβόλα όπλα, αλλά επιτέθηκαν στους χωρικούς με ματσέτες», είπε άλλος κάτοικος, ο Αμπντουλάχι Ομέιζα, που έδωσε τον ίδιο απολογισμό.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη, συμμορία σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους 18 στο χωριό Καπάνα, στην πολιτεία του Νίγηρα (κεντρικά).

«Χάσαμε έναν άνθρωπο στην επίθεση των κακοποιών και άλλοι 18 τραυματίστηκαν από σφαίρες», δήλωσε ο Άντριου Νταντζούμα Τζαγκάμπα, βουλευτής στο πολιτειακό κοινοβούλιο.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της αστυνομίας στις τρεις πολιτείες για να επιβεβαιώσει τις επιθέσεις αυτές.

Η κλιμάκωση της βίας και της ανασφάλειας στο κεντρικό και το βορειοδυτικό τμήμα της Νιγηρίας προκαλεί επικρίσεις εναντίον του προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι.

Χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Αμπούτζα, ο αρχηγός του κράτους δήλωσε πως διέταξε τους αξιωματικούς του στρατού να «χτυπάνε πιο δυνατά» για να καταστείλουν τη δράση κακοποιών στην περιοχή.

«Όποιος κουβαλάει AK-47», ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου Καλάσνικοφ, «θα σκοτώνεται», απείλησε, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο στρατός αναπτύχθηκε στις πολιτείες αυτές το 2016, αλλά η προτεραιότητα εξακολουθεί να δίνεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου μαίνεται εξέγερση οργανώσεων τζιχαντιστών.

Οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον συμμοριών δεν μείωσαν τις επιθέσεις.

Την Τρίτη, ο κυβερνήτης στην πολιτεία Ζαμφάρα ανακοίνωσε ότι προσεχώς θα αναπτυχθούν 6.000 στρατιώτες εκεί, αλλά η προεδρία και ο στρατός ανέφεραν κατόπιν πως δεν γνωρίζουν κάτι γι’ αυτό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης