Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη σε δύο επιθέσεις που αποδίδονται σε τζιχαντιστές στο κεντροανατολικό τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, όπως ανέφεραν την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αξιωματούχοι της αφρικανικής χώρας.

«Τρομοκρατικές ομάδες εξαπέλυσαν επίθεση την (Τρίτη) στο χωριό Ζεκέζε», κοντά στα σύνορα με το Τόγκο και την Γκάνα, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, 16 μέλη της δύναμης εθελοντών (VDP) και τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν, συμπληρώνοντας ότι ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι. Είπε επίσης ότι «περισσότεροι από 12 τρομοκράτες σκοτώθηκαν» σε επιχείρηση που ακολούθησε κατά θέσεων των τζιχαντιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος των δυνάμεων VDP ανέφερε ότι άλλοι τέσσερις εθελοντές έχασαν τη ζωή τους σε άλλη επίθεση που εξαπέλυσαν «τρομοκράτες» σε κοντινή περιοχή, στη διάρκεια της οποία σκοτώθηκαν δέκα εξ αυτών.

Το πρωί της Τετάρτης, εκατοντάδες κάτοικοι της περιφέρειας όπου εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις, διαδήλωσαν ζητώντας την ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας για την υποστήριξη των εθελοντών του VDP.

Από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν συγκροτήθηκαν τα πρώτα σώματα εθελοντών για την υπεράσπιση της πατρίδας (Volontaires pour la défense de la patrie, VDP), προκειμένου να συνδράμουν στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών από τις ένοπλες δυνάμεις, οι απώλειες που αριθμούν είναι μεγάλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σαββατοκύριακο, 10 στρατιώτες και 32 εθελοντές σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι μεταβατικές αρχές στην Μπουρκίνα Φάσο κήρυξαν την προηγούμενη εβδομάδα «γενική επιστράτευση», προκειμένου να «δοθούν στο κράτος όλα τα απαραίτητα μέσα» για να αντιμετωπίσει τη δράση τζιχαντιστών, που βυθίζει συχνά τη χώρα στο πένθος, απόφαση που τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν επιτάξεις.

Η Μπουρκίνα Φάσο, στην οποία έγιναν δύο στρατιωτικά πραξικοπήματα το 2022, μαστίζεται εδώ και οκτώ χρόνια από τις επιθέσεις τζιχαντιστών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης