Τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η τρίτη φάση των δοκιμών του εμβολίου της Αstra-Zeneca για τον κορωνοϊό. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά πιθανόν να ξεκινήσει η διάθεσή του ακόμη και τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, περίπου 30 εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες για τα κράτη-μέλη ως το τέλος του 2020. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει ότι για την Ελλάδα θα εξασφαλιστούν περίπου 600.000 δόσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μάλιστα είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας: «Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις τον Δεκέμβριο που θα είναι μονή ή διπλή δόση και γύρω στις 3 εκατομμύρια δόσεις συνολικά».

Επισημαίνεται ότι βασική προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρίτη φάση των δοκιμών.

Πρόκειται για το εμβόλιο της εταιρίας AstraZeneca, όπου από την συγκεκριμένη εταιρία έχουν αγοράσει όλα τα κράτη-μέλη. Η Κομισιόν πιστεύει ότι αρχικά θα διανεμηθούν 30 εκατομμύρια δόσεις μέχρι να φτάσουμε τελικά στα 300 εκατομμύρια δόσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ενημέρωσε μάλιστα ο Ευρωπαίος ειδικός τους δημοσιογράφους, υπάρχουν έξι πιθανά εμβόλια στην οποία επενδύει η Κομισιόν. Τα κράτη-μέλη έχουν παραγγείλει διαφορετικές δόσεις από κάθε ένα από αυτά. Ωστόσο, όλες οι χώρες έχουν επενδύσει στην AstraZeneca.  

«Θέλουμε όλα τα κράτη-μέλη να έχουν την ίδια τιμή και να το λάβουν ταυτόχρονα. Έχουν αποφασίσει ποια εμβόλια θέλουν. Στη συνέχεια θα τα αγοράσουν», είπε ο αξιωματούχος. Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί την Κομισιόν είναι ο χρόνος, η αποτελεσματικότητα και η προσιτή τιμή.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ζήτησαν από όλες τις πολιτείες της χώρας να προετοιμάσουν τη μεγάλης κλίμακας διανομή ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού έως τις αρχές Νοεμβρίου, πριν από τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή πολλών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (CDC) «ζητά επειγόντως» από τις πολιτείες να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε τα κέντρα διανομής για ένα μελλοντικό εμβόλιο να μπορούν να είναι «σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία έως την 1η Νοεμβρίου 2020», ανέφερε ο διευθυντής του CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλντ σε επιστολή που έστειλε προς όλες τις πολιτείες την περασμένη εβδομάδα και την οποία επικαλέστηκε η Wall Street Journal.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης