Οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν θα συναντηθούν εκ νέου τον Αύγουστο για να συζητήσουν σχετικά με τις εντάσεις στην εμπόλεμη Συρία.

Η σύνοδος θα γίνει στο έδαφος της Τουρκίας τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν την Πέμπτη. Η Μόσχα επιβεβαίωσε τη σύνοδο κορυφής, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα η ακριβής ημερομηνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρεις χώρες έχουν οργανώσει αρκετές παρόμοιες συναντήσεις στο παρελθόν, οι οποίες συνήθως δεν οδηγούν σε χειροπιαστά αποτελέσματα.

Ο Καλίν συμπλήρωσε ότι «σε δύο μήνες» θα γίνει άλλη μια σύνοδος, αυτήν τη φορά τετραμερής, με τη συμμετοχή αυτήν τη φορά της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι ηγέτες της Τουρκίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας συμφώνησαν να γίνει η σύνοδος αυτή στο περιθώριο της συνόδου της G20 στα τέλη του Ιουνίου, ανέφερε ο Καλίν, σύμφωνα με το Anadolu.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πρώτη σύνοδος με αυτήν τη σύνθεση για τη Συρία έγινε τον Οκτώβριο του 2018, όταν η καγκελάριος της Γερμανίας είχε ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για αυτόν τον σκοπό. Η νέα σύνοδος αναμένεται επίσης να γίνει εκεί, κατά την ίδια πηγή.

Τον Φεβρουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν ο οικοδεσπότης μιας τριμερούς συνόδου με τον Τούρκο και τον Ιρανό ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί, στην οποία συζητήθηκε η αναζήτηση μιας μακροπρόθεσμης λύσης για την κρίση στη Συρία.

Η Ρωσία, που όπως και το Ιράν υποστηρίζει την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είχε μεσολαβήσει μαζί με την Τουρκία, προστάτιδα δύναμη ορισμένων οργανώσεων ανταρτών που πολεμούν εναντίον του συριακού καθεστώτος, για να κλειστεί μια συμφωνία «αποκλιμάκωσης» στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, που γειτονεύει με την τουρκική επικράτεια, και να αποτραπεί η έναρξη μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης εναντίον των τζιχαντιστών και των ανταρτών στην περιοχή αυτή, που θα μπορούσε να ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέους πρόσφυγες στην άλλη πλευρά, στο τουρκικό έδαφος.

Ωστόσο, η συμφωνία αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε πλήρως, αφού οι τζιχαντιστές δεν την τήρησαν, και από τα τέλη Απριλίου οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν μαζικούς βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ, το έσχατο μεγάλο οχυρό των αντικαθεστωτικών στη Συρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης