Η Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης Γυναικών των ΗΠΑ (WNBA) εξέδωσε μια έντονα διατυπωμένη ανακοίνωση, καταδικάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας να ανατρέψει τα ομοσπονδιακά δικαιώματα για τις αμβλώσεις.

Το δικαστήριο κήρυξε αντισυνταγματική την απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1972, η οποία παρείχε στις γυναίκες το δικαίωμα της επιλογής και έθεσε τους νόμους για τις αμβλώσεις στα χέρια των Πολιτειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η απόφαση δείχνει έναν κλάδο της κυβέρνησης που είναι τόσο άσχετος με τη χώρα και με κάθε αίσθηση ανθρώπινης αξιοπρέπειας», ανέφερε αρχικά η ανακοίνωση του WNBA, προσθέτοντας: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όταν ψηφίζουμε είναι για να εκλέγουμε αξιωματούχους και να συνδέουμε τα σημεία της πολιτικής με τη νομοθεσία που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες μας».

Η αντίδραση που καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου ήταν άμεση σε όλο τον κόσμο του αθλητισμού, με γυναίκες και άνδρες να δυσανασχετούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Λοιπόν, τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν είναι έτοιμοι και δεν έχουν τα προσόντα να γίνουν γονείς;;…τι κόσμος θα περιμένει μερικά από αυτά τα παιδιά», έγραψε στο Twitter ο γκαρντ των Ντένβερ Νάγκετς, Όστιν Ρίβερς, συνεχίζοντας: «θλιβερή μέρα. Η Αμερική πήγε πίσω;;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου οι μισές Πολιτείες των ΗΠΑ είναι έτοιμες να εφαρμόσουν νόμους που θα απαγορεύουν τις αμβλώσεις. Αν και η Καλιφόρνια δεν είναι ένας από αυτούς, οι Λος Άντζελες Σπαρκς εξέδωσαν επίσης μια ανακοίνωση εναντίωσης: «Αυτή η απόφαση αφαιρεί από τις γυναίκες το θεμελιώδες δικαίωμά τους να έχουν αυτονομία πάνω στο σώμα τους», ανέφερε η ομάδα στο Twitter και πρόσθεσε: «Όπως έχουμε κάνει για περισσότερα από 25 χρόνια, η οργάνωση Σπαρκς θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να υπερασπίζεται τις ελευθερίες των γυναικών, την ισότητα στην υγεία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης